Французи розробили катера з протимінними роботами

10 ЖОВТНЯ 2018 14:26

Французькі компанії ECA Group і MAURIC оголосили про розробку лінійки з двох катерів, оснащених різними протимінними системами, включаючи автономні незаселені підводні апарати.

Згідно з повідомленням ECA Group, сімейство протимінних катерів отримало назву Octopoda. Нові суду дозволять дистанційно виявляти мінні загородження і ліквідувати їх без заходу самих катерів в небезпечну зону. Розробка Octopoda велася з 2016 року.

На флоті виявленням і знешкодженням морських мін займаються спеціальні катери і кораблі - тральщики. Вони оснащені системами, що дає змогу виявляти боєприпаси, і обладнанням, необхідним для їх підриву. Використання протимінних судів пов'язане з великими ризиками для здоров'я і життя екіпажу. Роботи, здатні знищувати міни, дозволять уникнути зайвого ризику і дещо прискорити пошук морських мін.

У сімейство Octopoda увійшли два катери завдовжки 30 і 50 метрів - Octopoda 300 і Octopoda 500 відповідно. Octopoda 300 отримав два підводних робота A9-M, призначених для картографування морського дна, обстеження входів морські бази і широкого пошуку об'єктів у воді.

Такі апарати можуть бути використані для виявлення мінних полів. Крім того, на борту катера розміщені два робота Seascan, призначених для детального вивчення виявлених об'єктів, і шість одноразових роботів K-STER C, які створені для безпосереднього знищення мін.

Дальність дії підводних роботів становить близько двох кілометрів, а глибина занурення - 300 метрів. Крім підводних роботів на борту Octopoda 300 розміщений і легкий безпілотний апарат IT 180 з вертикальними зльотом і посадкою. Цей апарат призначений для спостереження за замінованій зоною і загального контролю пересування підводних роботів.

Катер Octopoda 500 несе на собі невеликий робокатер Inspector 120, довжина якого становить 12 метрів. Цей катер необхідний для детального обстеження небезпечної зони, а також для передачі керуючих команд підводним роботом. За допомогою Inspector 120 можна одночасно керувати двома роботами A9-M, двома Seascan і десятьма K-STER C. Завдяки робокатеру зону розвідки на міни можна істотно розширити. Octopoda 500 також має поліпшену палубну майданчик, на яку безпілотник IT 180 може сідати при сильному хвилюванні моря.

Технології, 10.10.2018 14:26