Гендерна нерівність серед інвалідів: в ООН привертають увагу до становища жінок з інвалідністю

13 ЧЕРВНЯ 2018 10:47

В штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку відкрилася 11-а сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про права інвалідів.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Делегати з різних країн світу обговорять питання, пов'язані з фінансуванням соціальних національних програм. Одна з центральних тем - становище жінок і дівчаток з інвалідністю.  

На сьогоднішній день на планеті живе понад мільярд інвалідів - це 15 відсотків населення. У їх числі - 93 мільйони дітей.   

80 відсотків інвалідів проживають в країнах, що розвиваються. Багато з них стикаються зі стигмою, дискримінацією та ізоляцією.  

На нинішній сесії держави-члени Конвенції вирішили приділити особливу увагу жінкам і дівчаткам з обмеженими можливостями.  

Не секрет, що з жінками-інвалідами поводяться, як з неповноцінними людьми. Нерідко вони позбавлені права на сексуальне і репродуктивне здоров'я та стають жертвами сексуального насильства або примусової стерилізації.   

Жінки з обмеженими можливостями зазнають фізичного або сексуального насильства з боку членів сім'ї або опікунів в 1,5-10 разів частіше, ніж жінки, які не мають інвалідності. Рівень зайнятості серед жінок-інвалідів становить лише 19,6 відсотка, в той час як серед чоловіків-інвалідів він досягає 52,8 відсотка, а серед жінок, які не мають інвалідності, - 29,9 відсотка.  

У Конвенції про права інвалідів визнаються численні форми дискримінації жінок і дівчаток з інвалідністю. У документі міститься заклик до держав вживати заходів щодо забезпечення загальної рівноправності.  

Конвенція ООН про права інвалідів була прийнята в грудні 2006 року. Вона стала першим юридично зобов'язуючим міжнародним документом про захист цієї вразливої категорії населення.   

Угода містить 50 статей, в яких викладаються заходи, спрямовані на захист і заохочення прав інвалідів, ліквідацію дискримінації по відношенню до них, забезпечення їх права на роботу, охорону здоров'я, освіту, повноцінну участь у житті суспільства, доступ до правосуддя, особисту недоторканність, свободу від експлуатації та зловживань, свободу пересування, індивідуальну мобільність і т.д.   

Конвенція вказує шляхи реалізації вже існуючих загальновизнаних прав людини.

 

Суспільство, 13.06.2018 10:47