Генеральна Асамблея прийняла резолюцію із засудженням ізраїльських дій в Газі

14 ЧЕРВНЯ 2018 10:34

Дві з половиною години тривало в Генеральній Асамблеї обговорення резолюції про захист палестинців, перш ніж більшість проголосувала за представлений проект.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Делегація США представила поправку до тексту, але вона не набрала необхідних двох третин голосів.  

Американський посол вважає, що автори резолюції несправедливо покладають провину за насильство на кордоні Гази і власне Ізраїлю лише на ізраїльських військових.  

Аналогічну резолюцію, за ініціативою Кувейту, 1 червня намагалася прийняти Рада Безпеки. Однак США наклали вето і запропонували власний проект, який не набрав необхідних голосів.   

Проект резолюції про захист населення членам Генеральної Асамблеї представили Алжир, Туреччина і Палестина.  

Постійний представник США Ніккі Хейлі звинуватила авторів в однобічності і заявила, що в ході недавніх протестів палестинців ХАМАС випустив сотні ракет у бік Ізраїлю, використовував цивільних осіб в якості «живого щита» і підбурював їх до насильства.  

«Якщо бути чесними, ми повинні визнати, що ні одна, ні друга сторона не демонструють зразкової поведінки, - сказала Хейлі. - Але нікому не стане краще від того, що всю провину покладають лише на одну зі сторін».   

Американська делегація запропонувала поправку до резолюції в якості спроби «дотримати баланс». Однак ця пропозиція не набрала необхідних двох третин голосів.  

За початковий варіант резолюції проголосували 120 держав, у тому числі Росія і практично всі пострадянські країни, проти - вісім, включаючи США і Ізраїль, а також Австралія, Мікронезія, Маршаллові острови, Науру, Соломонові острови та Того.  

Утрималися кілька делегацій, в їх числі - переважна кількість країн-членів Європейського союзу.  

У заяві Євросоюзу йдеться, що сили безпеки Ізраїлю повинні уникати застосування сили по відношенню до цивільного населення.   

«Застосовувати силу на поразку можна тільки проявляючи максимальну стриманість і тільки в крайніх випадках, коли існує загроза життю» - вважають європейці.- Ті ж, хто очолює протести в Газі, включаючи ХАМАС та інші групи, зобов'язані уникати провокацій і гарантувати мирний характер демонстрацій» . Члени Європейського союзу засудили ракетні обстріли Ізраїлю.  

Трагічні події в Газі почали розгортатися 30 березня, коли ізраїльська армія застосувала вогнепальну зброю для розгону демонстрантів.   

Було вбито більше сотні палестинців, включаючи дітей. Понад 12 тисяч жителів сектора отримали поранення. З боку Гази по Ізраїлю було випущено більше 200 ракет.   

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн закликав зупинити «навмисні вбивства палестинців» і припинити окупацію палестинської території.  

В кінці травня Спеціальний координатор ООН з близькосхідного мирного процесу Микола Младенов заявив, що в Газі і навколо сектора відбувається «небезпечна» ескалація насильства, рівної якій не було з часу конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС у 2014 році.   

Він попередив про небезпеку нової війни, якої, за його словами, жителі Гази просто не витримають.

 

Політика, 14.06.2018 10:34