Генеральний секретар визначив 12 головних напрямків роботи ООН в цьому році

17 СІЧНЯ 2018 16:01

Як TrueUA з посиланням на UN, передає сьогодні глава ООН Антоніу Гутерреш окреслив 12 головних напрямків діяльності Організації на 2018 рік.  

Звертаючись до членів Генеральної Асамблеї, він нагадав, що за рік його роботи на посаді Генерального секретаря людство не просунулася до миру.   

У той же час, за його словами, необхідно скористатися перевагами глобалізації і «четвертої промислової революції».  

У числі основних проблем, якими займатиметься, - врегулювання конфліктів на Близькому Сході і «заморожених» конфліктів в Європі, вирішення проблеми біженців в М'янмі і Бангладеш, а також денуклеаризація Корейського півострова.  

Антоніу Гутерреш закликав домагатися переходу на «зелену» економіку і пом'якшення наслідків зміни клімату. Він нагадав про необхідність використовувати переваги таких процесів, як глобалізація, міграція та стрімкий розвиток технологій. За його словами, це допоможе покінчити з нерівністю, що поглиблюється.   

Боротьба з тероризмом, захист прав людини теж, вважає Генсек, не підуть з порядку денного ООН на 2018 рік. Ще два напрямки діяльності ООН: зміцнення миротворчості та партнерства з Африканським союзом.  

Він закликав країни виконати свої зобов'язання в області фінансування розвитку, а також розробити механізми, які дозволяють ухилятися від податків, займатися відмиванням грошей і припиняють незаконні потоки капіталу.   

Генсек пообіцяв, що ООН продовжить надання державам підтримку у виконанні до 2030 року цілей сталого розвитку.  

Одна з умов процвітання людства - боротьба зі зміною клімату. Генсек попередив, що незважаючи на прийняття Паризької угоди, дій, які роблять його учасники - недостатньо.   

При цьому, зазначив він, сьогодні існують безпрецедентні можливості для того, щоб побудувати безвуглецеве майбутнє: «Як кажуть, кам'яний вік закінчився не тому, що скінчилися камені. Так само для того щоб закінчилася ера викопного палива, не можна чекати, поки ми вичерпаємо запаси вугілля і нафти. Тих, хто не бачить переваг «зеленої економіки», чекає «сіре» майбутнє».  

Нагадавши про величезні переваги, які обіцяє «четверта промислова революція», Генеральний секретар попередив про її потенційну небезпеку: «Ми знаємо, що технології здатні поглиблювати нерівність. Впровадження штучного інтелекту може створити нестабільність на ринках праці та в суспільстві в цілому, генна інженерія викликає серйозні етичні питання, зростає загроза кібербезпеки і втручання в приватне життя ».   

Гутерреш вважає, що ООН і далі слугуватиме майданчиком для пошуків вирішення цих проблем і шляхів найбільш ефективного використання плюсів сучасних технологій.  

Відзначивши зростання числа конфліктів, глава ООН назвав ситуацію на Близькому Сході «гордієвим вузлом», де переплелося безліч проблем: це і конфлікти в Сирії і Ємені, нестабільність в Іраку і, звичайно, палестино-ізраїльський питання. Генсека турбують ознаки «ослаблення» підтримки палестино-ізраїльського врегулювання на основі існування двох держав. Він підкреслив, що альтернативи рішенню про дві держави не існує.  

Антоніу Гутерреш закликав покінчити з «паралічем», який привів до «заморожування» конфліктів в Європі. За його словами, країни континенту мають важелями, необхідними для подолання цих проблем.  

Особливе місце приділив у своєму виступі Генсек відчайдушному положенню мусульман-рохінджа з М'янми. Рятуючись від жорстокості сил безпеки на півночі штату Ракхайн, вони кинули свої будинки і рушили в сусідній Бангладеш.   

Говорячи про міграцію, глава ООН знову наголосив, що вона є позитивним глобальним явищем, стимулює економічне зростання, сприяє скороченню масштабів нерівності і допомагає долати демографічні проблеми.   

Глава ООН закликав активізувати переговори з розробки нового глобального договору з міграції та забезпечити канали безпечної і законною мобільності людей.

 

Події, 17.01.2018 16:01