Генетики пояснили чому у Хаскі блакитні очі

06 ЖОВТНЯ 2018 09:27

Хаскі обзавелися блакитними очима в результаті подвоєння ділянки геному, повідомляється в PLoS Genetics. Проаналізувавши геноми більше трьох тисяч собак генетики переконалися, що у блакитнооких собак в 18 хромосомі є повтор ділянки ДНК довжиною 98,6 тисяч пар основ.

У людей блакитний колір очей вперше з'явився у древніх європейців і був пов'язаний з мутаціями в гені білка OCA2, який контролює транспорт сполуки-попередника меланіну в райдужку ока. Як блакитні очі з'явилися у собак, до сих пір вивчено погано. У деяких порід, таких як вельш-коргі або бордер-коллі, очі зрідка бувають блакитного кольору і це пов'язано з мутаціями в генах PMEL17 і MITF. Ці гени кодують білки, що регулюють розвиток меланоцитів - клітин, що містять меланін. Але ці мутації впливають не тільки на колір очей, але і на забарвлення, який у блакитнооких собак буває пегим або мармуровим. Однак іноді (у сибірських хаскі - часто, і зрідка - у австралійських вівчарок) поява блакитних очей не пов'язане зі зміною забарвлення.

Фахівці з американського стартапу Embark Veterinary під керівництвом Аарона Самза (Aaron Sams) вирішили з'ясувати, які мутації призводять до появи у собак блакитних очей, але не до зміни забарвлення. Дослідники, які спеціалізуються на проведенні ДНК-тестів домашніх вихованців, провели панельне дослідження 3180 собак різних порід.

Вони виявили дві ділянки в геномі, які асоціювалися з блакитними очима або з гетерохромії. Це були вже вивчені мутації в гені MITF, а також тандемна Дуплікація 98,6 тисяч пар нуклеотидів в хромосомі 18. Повтор ділянки геному називається тандемной дуплікацією, якщо повторювані ділянки слідують один за іншим. Мутації в хромосомі 18 передбачали не тільки блакитний колір очей, але і гетерохромія - різний колір райдужки правого і лівого ока.

Технології, 06.10.2018 09:27