Генетики зрозуміли, що могло вбити древні племена Південної Америки

19 СІЧНЯ 2018 12:40

Група вчених з Інституту Макса Планки, Гарвардського університету та Мексиканського національного інституту антропології та історії досліджувала давню ДНК, що дозволило пролити світло на зникнення ацтекської цивілізації.   

Як повідомляє TrueUA з посиланням на The National Post, ДНК-зразки отримали від масового захоронення жертв древньої епідемії.   

З’ясувалось, у багатьох скелетах були розміщені сліди смертельно небезпечної форми сальмонели. В центрі уваги попав патоген Salmonella enterica (паратип С).  

Ймовірно, саме цей штам викликав смертельну епідемію в давнину.   

Є дані: епідемія вражала регіони Мексики та Гватемали в 1545-1550 роках. Це одна з найстрашніших епідемій в історії людства. Джерела описують величезну кількість жертв, хворих на лихорадки, болі, блювання, кровотечі з очей і носа.  

Після контакту європейців з новим світом, багато інфекційних захворювань вразили місцеве населення.  

В цілому в результаті цих контактів основне населення Нової Іспанії скоротилося на 60-90%.  

Древню ДНК виділили з 29 скелетів, зокрема, з пульпа зубів. Використовується нова комп'ютерна програма, яка дозволила розібратися в знайденій бактеріальній ДНК.  

В результаті Salmonella enterica виявили в 10 скелетах. Відновлення всього патогенного генома показало: певні підтипи бактерій можуть викликати смертельні фекалії.   

Небезпечний штам явно приїхав не з навколишнього середовища.   

Ймовірно, його принесли з собою європейці, які самі могли і не демонструвати ознаки зараження.

 

Суспільство, 19.01.2018 12:40