Спалах гепатиту А у Вінниці. Джерело: antikor

Гепатит А на Вінничині: кількість хворих стрімко зросла, серед них багато дітей

На Вінничині зросла кількість людей, які захворіли на гепатит А. Станом на 25 жовтня з підозрою госпіталізовано 100 пацієнтів.

Про це йдеться на сайті Кабінету міністрів.

Раніше повідомляли про 61 пацієнта. Тепер гепатит А підтверджено у 81 госпіталізованого громадянина, з яких 15 дітей. Ще 19 пацієнтів госпіталізовані з підозрою на інфікування та очікують підтвердження діагнозу.

"Наразі не встановлено можливі причини спалаху інфекційного захворювання — всі пацієнти проживають у різних мікрорайонах міста Вінниці та населених пунктах області", — йдеться в повідомленні.

За результатами вірусологічних та бактеріологічних лабораторних досліджень, 129 проб води з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі перевірені та відповідають державним санітарним нормам.

Що відомо про гепатит А

Це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і вжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому важливо пам'ятати про профілактику гепатиту А.

Дотримання гігієни під час приготування їжі, як миття овочів і фруктів перед їдою, допоможе запобігти передачі вірусу через їжу. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутельовану воду варто обов’язково кип’ятити перед вживанням. Окрім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14-28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Вакцини проти гепатиту А в Україні не входять до переліку безоплатних щеплень, однак їх можна купити в аптеках. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних і каналізаційних спорудах.

Нагадаємо, що, за інформацією МОЗ України, в період з 2 по 8 жовтня зареєстрували 5 186 випадків захворювання на COVID-19, 18 — летальних, серед людей старше 30 років. На території України методом секвенування виявили 10 випадків підвиду штаму COVID-19 "Еріс". А саме — у шести областях: Дніпропетровська, Закарпатська, Сумська, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.10.2023 22:44