Гільйотина для серійного вбивці: остання публічна страта у Франції

17 ЧЕРВНЯ 2019 15:53

17 червня 1939 роки перед входом до в'язниці Сен-П'єр в центрі паризького передмістя Версалю на очах у натовпу, що зібрався немов для вистави, був страчений серійний вбивця Южен Вайдманн: йому відрубали голову на гільйотині.

Вайдман народився в Німеччині, у нього було німецьке громадянство. Він був заарештований і засуджений у Франції за серію скоєних ним вбивств, в яких він зізнався слідству, повідомляє Euro News.

За кілька годин до страти на вулиці вже зібрався натовп, люди сподівалися зайняти місце в першому ряду, критикували криваву «вуличну виставу», називаючи його негідним цивілізованого суспільства.

Гільйотина була встановлена ​​на тротуарі, і натовп стояв всього в декількох метрах від ешафоту.

Зазвичай страти відбувалися на світанку, але підготовка цієї страти затягнулася. Коли Южена Вайдманн зі зв'язаними за спиною руками і білосніжною сорочкою без коміра підвели до гільйотини, сонце вже було високо в небі.

Гарне освітлення дозволило журналістам зробити фотографії страти. З вікон сусіднього будинку був навіть зроблений аматорський фільм - без відома влади.

Подальшу поведінку журналістів і натовпу викликає ажіотаж у верхніх ешелонах влади. Зображення, які розлетілися по каналах ЗМІ за кордоном, створювали похмуру картину Франції, а публічний характер страт вже був предметом дискусій протягом декількох десятиліть.

З тих пір гільйотина працювала тільки усередині в'язниць, і навіть там місце страти було покрито чорною тканиною.

Остання страта засудженого у Франції відбулася багато років по тому, 10 вересня 1977 року. В той день тунісець Хаміда Джандубі був гільйотинований у в'язниці Марселя за вбивство і зґвалтування.

Смертна кара була остаточно скасована у Франції після публікації 9 жовтня 1981 року закону, прийнятого міністром юстиції Робером Бадантером.

Світ, 17.06.2019 15:53