Глава ООН: палестинське питання - найстаріше з невирішених питань

06 ЛЮТОГО 2018 16:23

Палестинське питання - найстаріший з невирішених питань, нерозривно пов'язаних з історією ООН.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Протягом десятиліть міжнародне співтовариство заохочувало переговорний процес, який повинен був сприяти ухваленню рішення про дві держави. З такими словами на відкритті чергової сесії Комітету по здійсненню невід'ємних прав палестинського народу виступив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.  

«Члени Ради Безпеки неоднарозово говорили про те, що бачать регіон, в якому дві демократичні держави - Ізраїль і Палестина - живуть пліч-о-пліч, в світі, в межах безпечних і загальновизнаних кордонів.  

Генеральна Асамблея підтвердила, що рішення про дві держави через створення палестинської держави є єдиним способом домогтися стабільності, миру, процвітання і розвитку в регіоні.   

І я неодноразово повторював, що хотів би бачити палестинську державу і ізраїльську державу - обидві зі столицею в Єрусалимі», - сказав Антоніу Гутерреш.  

Проте, підкреслив Генсек, реальність далека від цього бачення. Домогтися узгоджених глобальних дій з палестинського питання в наші дні дуже важко, вважає глава ООН.   

А то, що відбувається зараз в регіоні, може створити - в рамках однієї держави - необоротну ситуацію, яка не відповідає очікуванням ні ізраїльтян, ні палестинців.  

Так, нагадав Генсек, нелегальне будівництво поселень на Західному березі є одним з головних перешкод на шляху до миру.  

Генсек наголосив, що в Газі склалася важка економічна ситуація. За даними представників ООН, які працюють в секторі, до 2020 року він стане непридатним для проживання.   

«Два мільйони палестинців щодня страждають через те, що розвалюється інфраструктура, відсутність електрики, базових побутових послуг, хронічного безробіття і паралізованої економіки», - сказав Гутерреш.  

Глава ООН також вкрай стурбований браком фінансування Близькосхідного агентства для допомоги палестинським біженцям.   

Гутерреш попередив, що на кін поставлено безпеку і людську гідність п'яти мільйонів палестинських біженців, а також стабільність усього регіону. 

 

Світ, 06.02.2018 16:23