Ігор Кузін. Фото: Вінницька обласна військова адміністрація

Головний санлікар пояснив, що могло стати причиною спалаху гепатиту А у Вінниці

Причиною спалаху гепатиту А у Вінниці та області могла стати питна вода, або ж харчові продукти. При цьому важко сказати, чому саме цей регіон став осередком захворювання.

Про це заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю "РБК-Україна". Він наголосив, що, як правило, така кількість хворих говорить про те, що, цілком ймовірно, причиною могла стати питна вода.

"Другою причиною епідеміологи можуть назвати харчові продукти. Адже більшість людей, які захворіли, говорили про те, що вони користувалися місцевим ринком: купували там овочі, фрукти, молокопродукти", — зазначив він.

За словами головного санітарного лікаря країни, зафіксовано й декілька випадків захворювання саме на виробництві, йдеться про кондитерські фабрики й молокозавод.

"Тому зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії, і ми вже перейшли від тестування об'єктів навколишнього середовища до тестування людей. Імунітет тримається доволі довго після перенесеної хвороби, тому протестувавши людей, ми зможемо вийти на те, яка саме людина могла перенести таку хворобу та інфікувати іншу", — зазначив Кузін.

Він також сподівається, що найближчим часом спеціалістам вдасться знайти все ж таки спільне джерело інфікування, але поки що пропрацьовуються всі можливі варіанти й всі можливі сценарії.

На питання, чому осередком хвороби стала саме Вінниччина, він сказав, що важко відповісти однозначно.

"Дуже важко сказати. Спалахи, дійсно, не вибирають область чи якийсь певний населений пункт, і під час проведення епідеміологічного розслідування ми ще досі з'ясовуємо можливий спільний єдиний шлях передачі. Опрацьовується декілька різних варіантів", — пояснив Кузін.

Гепатит А: способи передачі, симптоми та як уберегтися

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку і може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених продуктів або води через недотримання особистої гігієни, а також у сім'ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів родини. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювання, жовтяниця.  Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів: 

  • слабкість та втомлюваність; 
  • підвищення температури тіла; 
  • втрата апетиту; 
  • діарея; 
  • блювота; 
  • неприємні відчуття в животі; 
  • важкість у правому підребер’ї; 
  • потемніння сечі; 
  • жовтяниця. 

Як уберегтися від гепатиту А

  • Мийте руки водою з милом щонайменше протягом 20 секунд.
  • Завжди мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі. А також після вбиральні.
  • Мийте овочі та фрукти чистою водою перед тим, як їх споживати.
  • Якщо не впевнені, що вода з-під крана або з криниці безпечна, — використовуйте для пиття, приготування їжі та миття овочів і фруктів лише бутильовану або кип’ячену воду.
  • Дотримуйтесь рекомендацій з офіційних джерел щодо безпеки води у вашому регіоні.

Нагадаємо, раніше країною почали ширитися фейки, щодо запровадження карантину через спалах гепатиту A в Україні. У МОЗ заперечили цю інформацію.

Також у відомстві наголошували, що хоч гепатит А виявили у кількох областях (переважно на Заході країни), епідеміологічний зв'язок по країні між ними не встановлений. Спалах фіксується лише на Вінниччині, а тому епідемія в Україні станом на сьогодні малоймовірна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.11.2023 09:40