Фото: nrcu.gov.ua

Негайно видаліть їх: Google Play назвав 17 небезпечних додатків, які крадуть дані зі смартфонів

З офіційного магазину Google Play видалено майже два десятки додатків, які імітували легальних постачальників кредитів. Користувачам, які завантажували ці програми, нараховували надзвичайно високі відсоткові ставки та вимагали швидкого погашення боргу.

Про це пише WeLiveSecurity.

Кіберфахівці з початку 2023 року спостерігали тривожне зростання шахрайських додатків для видачі кредитів на Android, які видають себе за легальні послуги з видачі споживчих кредитів, обіцяючи швидкий та легкий доступ до коштів. Після того, як експерти з кібербезпеки з ESET викрили їхню шахрайську діяльність, з Google Play було видалено 17 шкідливих додатків.

Небезпечні додатки вимагали користувачів надати дозвіл на доступ до наступних даних:

  • журналів дзвінків;

  • сховища;

  • медіафайлів;

  • списків контактів;

  • даних про місцеперебування;

  • а також розголошували особисту інформацію, таку як адреси, контактні дані, інформація про банківські рахунки та фотографії посвідчення особи.

Ці програми SpyLoan обходили політику Google, яка встановлює обмеження на відсоткові ставки й вимагає погашення позик у термін, що перевищує 60 днів. Жертви повідомляли про непомірні вимоги щодо погашення.

Зловмисники продавали ці програми через соціальні мережі, такі як Twitter, Facebook і YouTube, а також через текстові повідомлення. Користувачі, які відмовилися виконувати вимоги зловмисників, стикалися з погрозами.

За даними телеметрії ESET, виконавці цих додатків діють в основному в Мексиці, Індонезії, Таїланді, В'єтнамі, Індії, Пакистані, Колумбії, Перу, Філіппінах, Єгипті, Кенії, Нігерії та Сінгапурі. Будь-які виявлення програм за межами цих країн експерти пов'язують зі смартфонами, які з різних причин мають доступ до номера телефону, зареєстрованого в одній із цих країн.

17 заборонених програм

  1. AA Kredit

  2. Amor Cash

  3. GuayabaCash

  4. EasyCredit

  5. Cashwow

  6. CrediBus

  7. FlashLoan

  8. PréstamosCrédito

  9. Préstamos De Crédito-YumiCash

  10. Go Crédito

  11. Instantáneo Préstamo

  12. Cartera grande

  13. Rápido Crédito

  14. Finupp Lending

  15. 4S Cash

  16. TrueNaira

  17. EasyCash

Користувачам рекомендується видалити ці програми, якщо вони вже завантажені на смартфон, і повідомляти про будь-які переслідування в правоохоронні органи. 

Нагадаємо, Департамент кіберполіції Національної поліції розповів про шість найпоширеніших шахрайських схем аферистів в Україні та пояснив основні правила безпеки, аби не потрапити на гачок зловмисників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Технології, 13.01.2024 02:45