Гострі продукти - ідеальний вибір в спеку, вважають експерти

09 СЕРПНЯ 2018 16:29

У спекотну погоду фахівці рекомендують їсти гостру їжу для охолодження організму, прискорення обміну речовин приблизно на 20%, спалювання калорій за рахунок тепла, що виробляється і зміцнення імунної системи, передає The Daily Mail. За гостротою продуктів на зразок перцю чилі варто з'єднання капсаїцин.

Воно приєднується до рецепторів TRPV1 в ротовій порожнині, які відсилають в мозок попереджувальні сигнали про небезпечне підвищення температури. Тобто ці рецептори не призначені для виявлення капсаїцину. Вони покликані убезпечити людину від опіків. Автоматично при контакті з гострим з'єднанням тіло починає себе охолоджувати - потіти, приганяти кров до обличчя, посилювати сльозовиділення. На смакові рецептори капсаїцин не впливає.

Незважаючи на неприємні відчуття, деякі люди навіть відчувають ейфорію після гострої їжі, так як капсаїцин змушує виділяти ендорфіни (знімають біль і дають відчуття щастя) і дофамін (важливий для роботи системи нагороди). Правда, з часом людина стає менш чутливою до гострого.

До речі, капсаїцин здатний зменшити апетит. Як показали дослідження, додаючи до закуски гострий соус, добровольці з'їдали за обідом приблизно на 200 калорій менше звичайного. А ще в гострому перці - основному джерелі капсаїцину - є вітаміни А і С, які допомагають зміцнити імунітет. До того ж, гострі продукти виробляють антимікробний і протизапальний ефект подібно ібупрофену.

Суспільство, 09.08.2018 16:29