Фото ілюстративне зі соцмереж

ХАМАС переконував Іран приєднатися до нападу на Ізраїль: журналісти отримали таємні документи

Бойовики ХАМАСу ретельно готували напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. При цьому вони намагалися переконати Іран і "Хезболлу" приєднатися до атаки.

Про це свідчать таємні документи, які отримало видання The New York Times. Журналісти проаналізували протоколи 10 зустрічей вищого керівництва ХАМАСу. Записи показують, що з 2021 року бойовики угруповання уникали декількох ескалацій, щоби створити враження, що їх стримували, та водночас намагалися заручитися підтримкою Ірану для здійснення масштабної атаки.

Готували "крах" Ізраїлю

Із документів можна зрозуміти, що понад два роки лідер ХАМАСу Ях'я Сінвар збирався зі своїми вищими командирами та планував "найбільш руйнівний" напад на Ізраїль за всю сорокарічну історію ХАМАСу.

Протоколи таємних нарад ХАМАСу, вилучені ізраїльськими військовими й отримані The New York Times, містять детальний запис планування нападу 7 жовтня, а також рішучість Сінвара переконати союзників ХАМАСу — Іран і "Хезболлу" — приєднатися до нападу або принаймні взяти на себе зобов'язання щодо ширшої боротьби з Ізраїлем, якщо ХАМАС здійснить несподіваний транскордонний рейд.

Документи також свідчать про значні зусилля з обману Ізраїлю щодо намірів ХАМАСу, коли угруповання готувало ґрунт для нападу та, як сподівався Сінвар, "краху" Ізраїлю. Протоколи містять 30 сторінок раніше не розголошуваних деталей про те, як працює керівництво ХАМАСу та як проходила підготовка до нападу.

ХАМАС вірив у союзників

У документах викладені основні стратегії та оцінки керівної групи: Спочатку ХАМАС планував здійснити атаку під кодовою назвою "Великий проект" восени 2022 року. Але угруповання відклало виконання плану, оскільки намагалося переконати Іран і "Хезболлу" взяти в ньому участь.

Готуючи аргументи для "Хезболли", лідери ХАМАСу заявляли, що "внутрішня ситуація в Ізраїлі" (мали на увазі заворушення через суперечливі плани прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу щодо реформування судової системи) є однією з причин, чому вони "змушені перейти до стратегічної битви".

У липні 2023 року ХАМАС відправив високопосадовця до Лівану, де він зустрівся з іранським командувачем і попросив допомоги в завданні ударів по чутливих об'єктах на початку наступу. Іранський командир відповів, що Іран і "Хезболла" в принципі підтримують його, але їм потрібно більше часу на підготовку.

У документах також сказано, що ХАМАС планував обговорити атаку детальніше на наступній зустрічі з лідером "Хезболли" Хасаном Насраллою, але не уточнюється, чи відбулося таке обговорення.

Як пише видання, ХАМАС вірив у загальній підтримці своїх союзників, але дійшов висновку, що, можливо, доведеться діяти без їхньої повної участі — частково для того, щоби не дати Ізраїлю розгорнути нову сучасну систему протиповітряної оборони до того, як відбудеться атака.

На рішення про атаку також вплинуло прагнення ХАМАСу зірвати зусилля з нормалізації відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією, закріплення ізраїльської окупації Західного берега річки Йордан і намагання Ізраїлю встановити більший контроль над комплексом мечетей Акса в Єрусалимі, священним як для ісламу, так і для юдаїзму, та відомим євреям як Храмова гора.

Розрахунок на максимальну несподіванку

У документах зазначається, що ХАМАС свідомо уникав серйозних конфронтацій з Ізраїлем протягом двох років, розпочинаючи з 2021 року, щоби зробити атаку 7 жовтня максимально несподіваною. На думку лідерів, вони "мали тримати ворога в переконанні, що ХАМАС в Газі хоче спокою".

Лідери ХАМАСу в Газі заявили, що вони проінформували Ісмаїла Ханію, політичного лідера ХАМАСу з Катара про "великий проект". Раніше не було відомо, чи знав Ханія про напад. Як відомо, його вбили ізраїльські військові в липні.

Протоколи виявили на комп'ютері, знайденому наприкінці січня ізраїльськими солдатами під час обшуку підпільного командного центру ХАМАСу в Хан-Юнісі на півдні Гази, звідки нещодавно втекли лідери угруповання. Журналісти оцінили автентичність документів, поділившись деякими з них з членами та експертами, близькими до ХАМАСу.

Член ХАМАСу та колишній боєць військового крила угруповання Салах ад-Дін аль-Авауде, який зараз працює аналітиком у Стамбулі, сказав, що він знайомий з деякими деталями, описаними в документах, і що ведення систематизованих нотаток відповідає загальній практиці угруповання. Палестинський аналітик, обізнаний з внутрішньою роботою ХАМАСу, який спілкувався з медійниками на умовах анонімності, також підтвердив певні деталі, а також загальні структурні операції ХАМАСу, які збігаються з документами.

Іран усе заперечує

Ізраїльські військові в окремому внутрішньому звіті, отриманому The Times, дійшли висновку, що документи є справжніми та є ще однією невдачею розвідки у запобіганні теракту 7 жовтня.

Виявлення цих записів викликало звинувачення серед ізраїльських спецслужб. Внутрішня військова експертиза документів поставила під сумнів, чому ізраїльські шпигуни не змогли отримати їх до того, як ХАМАС розпочав атаку, або не змогли розпізнати стратегію, яку вони описують. Хоча Ізраїль і отримав бойові плани ХАМАСу перед атакою 7 жовтня, ізраїльське командування неодноразово відкидало ідею про те, що ХАМАС мав можливість або намір їх негайно здійснити.

Ізраїльські військові відмовилися від коментарів. ХАМАС і "Хезболла" також не відповіли на запити журналістів про коментарі. Представництво Ірану в ООН заперечило твердження, викладені в протоколі.

"Усе планування, ухвалення рішень і керівництво здійснювалося винятково військовим крилом ХАМАСу, що базується в Газі, будь-яке твердження, що намагається пов'язати його з Іраном або "Хезболлою" — частково або повністю — позбавлене вірогідності та ґрунтується на сфабрикованих документах", — заявили іранці.

Як відомо, 7 жовтня 2023 року ХАМАС атакував Ізраїль із Гази та захопив десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав контртерористичну операцію. Відтоді, за рік, війна масштабувалася: ЦАХАЛ (армія Ізраїлю) проводить сухопутну операцію проти "Хезболли" у Лівані. Хусити — угруповання в Ємені, що підтримує ХАМАС, — атакує у Червоному морі судна країн, що допомагають Тель-Авіву, Іран обстрілює Ізраїль.

Нагадаємо, що в неділю ввечері "Хезболла" випустила по Ізраїлю три безпілотники. Один із них оминув протиповітряну оборону, що призвело до поранення понад 60 людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.10.2024 10:38