Фото: Вікіпедія

Харкову — 369 років: як живе й розвивається незламне місто попри щоденні атаки ворога

У середу, 23 серпня, Харків відзначає 369-й день народження. Місто, яке щодня перебуває під атаками ворога, навіть у час війни продовжує активно жити та розвиватись.

Обстріли Харкова

Російська армія з особливою жорстокістю обстрілює Харків — місто, яке окупантам так і не вдалось захопити. Харківська область одна із пʼяти в Україні, де найчастіше лунала повітряна тривога. Життя тут і справді небезпечне, адже регіон межує із РФ, а випущені ракети із Бєлгородської області долітають до цілей за лічені хвилини.

обстріл Харкова

Фото: Харківська обласна прокуратура

У березні 2022 президент Володимир Зеленський присвоїв Харкову почесну відзнаку "Місто-герой України".

Руйнування у Харкові

Один із найбільших ударів по Харкову росіяни завдали 1 березня 2022 року. Тоді ворог поцілив ракетою "Калібр" по площі Свободи. Внаслідок атаки загинуло 29 людей, було зруйновано Будинок Рад, де розміщувалася Харківська ОДА. Власне, будівля відновленню не підлягає. 

Крім того, від обстрілів у Харкові постраждали Палац праці, прибутковий будинок Масловського на вулиці Свободи поряд з облрадою, будинок купця Адама Піотровського, будинок архітектора Тона та садиба Павлова, будівля судових установ (Апеляційний суд).

Також окупанти били по харківських навчальних закладах. Руйнувань зазнали школи та університети. Загалом постраждало більше сотні освітніх закладів. 

удари по харкову

Фото: Telegram Олега Синєгубова

Значних руйнувань зазнав і найбільший ринок України "Барабашово". Окупанти обстрілювали його неодноразово, відтак, пожежа знищила значну його частину. Там планують перебудову.

Найбільше та найчастіше від ворожих ударів страждав район Північна Салтівка, в якому росіяни пошкодили більшість будівель. Харківська влада планує у майбутньому деякі із них цілком знести й навіть перебудувати мікрорайон.

Як живе Харків зараз

Загроза обстрілів не лякає місцевих мешканців. До повномасштабного вторгнення у Харкові мешкало майже 1,5 мільйона людей. І хоч у перші місяці великої війни місто спорожніло приблизно до 300 тисяч людей, вже влітку 2023 року в обласному центрі знову нарахували більше мільйона харківʼян.

Зараз інтенсивність обстрілів Харкова зменшилась, однак за час повномасштабної війни російська армія пошкодила у місті понад п'ять тисяч житлових будинків. Частину із них можна відновити, і над цим активно працюють, однак півтисячі будівель не підлягають ремонту. Відтак, ворог залишив без даху над головою 150 тисяч мирних людей. 

обстріл Харкова

Фото: ДСНС

Деякі школи у Харкові вже відновили, однак навчання для більшості місцевих школярів розпочнеться дистанційно. Молодші школярі, імовірно, навчатимуться у метро. 

Нагадаємо, 23 серпня в Україні відзначають День Державного Прапора. Президент Володимир Зеленський привітав громадян із цим національним святом. У столиці підняли особливий прапор — цей стяг був на різних позиціях наших захисників за час повномасштабної війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.08.2023 10:13