Хто виграє від використання Правих радикальних сил на виборах в Україні?

31 БЕРЕЗНЯ 2019 10:18

«G-7» звернулася до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, щодо загрози для президентських виборів з боку  політичних партій «Національний корпус» та громадської організації Національні дружини, очільником яких є Андрій Білецький, з яким у міністра давні відносини. Про це йдеться на сайті Атлантична рада.

Зазначається, що у «G-7» попередили: «Вони (ред. Праві радикальні сили) залякують українських громадян, намагаються поставити під сумнів роль Національної поліції у забезпеченні безпеки виборів і завдають шкоди національній та міжнародній репутації українського уряду».

Багато членів Національного корпусу та Національних дружин - ветерани Азовського полку Національної гвардії, що входить до складу Міністерства внутрішніх справ. Конгрес США заборонив будь-яку американську військову допомогу Україні, яку використовує Азов, чий символ Wolfsange має зв'язки з підрозділами СС Другої світової війни.

Крім того, наголосили, що Національний корпус і Національні дружини відрізняються від традиційних українських націоналістів, таких як націоналістична партія «Свобода». Натомість вони ідеологічно близькі до неонацистських угрупувань і скинхедів в Росії і Європі. Фактично Білецький підтримує союз з Росією, який є неприпустимий для українських націоналістів, таких як члени партії «Свобода».

«Аваков і Білецький знайомі давно. У 2004 році Білецький вийшов з «Свободи» і створив неонацистську  Соціал-Національну Асамблею (СНС), яка є попередником Національного корпусу. У Харкові, СНА/«Патріот України» виступали в якості силовиків Авакова, вуличних бійців і бізнес-конкурентів мера Харкова Геннадія Кернеса, члена Партії регіонів. Кернес почав діяти за схожим сценарієм та співпрацювати зі ще більш жорстокішою проросійською воєнізованою групою «Оплот». «Оплот» втік навесні 2014 року після того, як не вдалося створити сепаратистську Харківську Народну Республіку за зразком тих, що були створені в Донецьку та Луганську», – йдеться на сайті Атлантична рада.

Також повідомляється, що тонка лінія розмежування між силовими структурами України та політикою була предметом програми «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (Програма «Схеми»). Розслідування проаналізувало, що правоохоронні органи, зокрема, Міністерство внутрішніх справ, не є нейтральними під час президентських виборів.

«Схеми» окреслили, як Аваков грає в свої виборчі ігри, підтримуючи Юлію Тимошенко. Тим часом Служба безпеки України (СБУ) та Генеральна прокуратура, які обидві конституційно підпадають під юрисдикцію президента, підтримують нинішнього президента Петра Порошенка. Залучення правоохоронних органів призвело до виборчих скандалів: деякі звинувачують Тимошенко в підкупі виборців, а інші - до зв'язків Порошенка з корупцією у військовій сфері.

Також на сайті Атлантична рада висловлена думка, що Аваков використовує праві радикальні сили в антипорошенських протестах і проти виборчої кампанії нинішнього президента в регіонах. Праві радикальні сили погрожували здійснювати насильство над тими, кого вони спіймають за спробою фальсифікації на виборах. Центральна виборча комісія, яка зареєструвала Національних дружин, як спостерігачів на виборах, подала офіційний протест. Представники ОБСЄ висловили побоювання, щодо деяких спостерігачів за виборами, які пов'язані з політичними групами.

Політика, 31.03.2019 10:18