Фото: depositphotos

Сезон кліщів розпочався: чим небезпечний бореліоз і як розпізнати симптоми хвороби

Навесні більшість людей проводить якомога більше часу на свіжому повітрі. Проте під час прогулянок на природі в лісі чи парку варто бути обережними, оскільки відпочиваючим загрожує небезпека — бореліозні кліщі.

Що таке хвороба Лайма та чим небезпечний укус бореліозного кліща — у нашому матеріалі.

Хвороба Лайма: чим вона небезпечна

Хвороба Лайма — (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання, яке передається кліщами. Одним із джерел інфекції є годувальники кліщів — невеликі ссавці й деякі види птахів.

В Україні ця хвороба значно поширилася наприкінці 90-х років минулого століття. Більшість випадків хвороби Лайма фіксують із травня до листопада. Це період найвищої активності бореліозних кліщів. Ймовірність зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Небезпека хвороби Лайма полягає в тому, що симптоми укусу можуть зникнути вже через кілька днів, але бактерії будуть і далі поширюватися в організмі людини. Тому якщо не провести лікування на ранній стадії захворювання, хвороба може перейти у хронічну форму. 

Які симптоми хвороби Лайма

Захворювання має три клінічні стадії — рання локалізована, рання дисемінована та пізня хронічна. Симптоми можуть бути різного ступеня тяжкості, а в деяких хворих можуть проявлятися лише на пізній стадії.

Найпоширеніші симптоми хвороби Лайма:

  • червона овальна пляма на будь-якому місці шкіри;
  • втрата чутливості на місці укусу, шкіра може бути стягнутою;
  • набряклі лімфатичні вузли;
  • біль у м'язах;
  • біль та набряк у суглобах;
  • лихоманка;
  • труднощі з концентрацією;
  • головний біль;
  • порушення сну.

Людина практично не відчуває, що кліщ присмоктався до тіла, адже в слині паразита, крім бактерій борелій, міститься знеболювальна речовина. Ризик зараження інфекцією залежить від тривалості присмоктування: зараження малоймовірне, якщо кліщ був прикріплений до шкіри людини менш як 24 годин, якщо довше 72 годин — ризик зараження підвищується в рази.

Як попередити інфекцію

Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, фахівці радять:

  • використовувати захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі;
  • ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку.
  • засоби від комах допоможуть відлякувати кліщів. Ними можна обробити не лише відкриті ділянки шкіри, а й одяг та спорядження. Це мінімізує ймовірність укусу.

Що робити, якщо вкусив бореліозний кліщ

Якщо людина має хоча б один з притаманних хворобі Лайма симптомів, потрібно негайно звернутися до лікаря. Він оцінить імовірність укусу кліща та перевірить, чи симптоми не притаманні іншим захворюванням. Також лікар призначить лабораторні дослідження крові на наявність антитіл до борелій.

Якщо можливості звернутися до лікаря немає — потрібно діяти самостійно, але варто пам'ятати: кліща не можна виривати руками та змащувати місце укусу олією або жирним кремом (це загрожує закупорюванням дихальних шляхів паразита та рефлекторним випусканням слини зі збудниками захворювання в рану).

Як позбутися кліща самостійно:

  • За допомогою пінцета захопіть кліща якомога ближче до хоботка. Повільними рухами витягуйте його з рани, щоб не відірвалася голівка. Не тисніть на черевце, оскільки воно може луснути, а бактерії потраплять до рани.
  • Також можна спробувати витягти кліща з тіла за допомогою нитки: для цього зав'яжіть вузол біля хоботка кліща, а кінці нитки розведіть у різні боки. Обертовими рухами викрутіть кліща з тіла.

Якщо під час витягування кліща з тіла відірвалася голівка, за допомогою стерильної голки потрібно вийняти її як скалку. Обов'язково після цього потрібно обробити місце укусу йодом або спиртом. Також при першій же можливості варто звернутися до лікаря.

Як розпізнати бореліозного кліща

Для людини є небезпечними як німфи (перехідна стадія розвитку кліща між личинкою й імаго — дорослим членистоногим), так і зрілі особини. Кліщ може бути на тілі до 10 днів: самкам зазвичай потрібно більше часу, щоб насититися кров'ю. Відрізнити молодого паразита від дорослого можна за кількістю пар ніг: в імаго їх чотири пари, а у німфи — три.

У голодному стані розмір членистоногого — не більше 3 мм у довжину, але, напившись крові, він збільшується в 50, а іноді й 100 разів. Голодний кліщ може бути різного забарвлення. Якщо його колір світло-жовтий або чорний, — він ще не наситився, а якщо сірий або білий — кліщ напився достатньо крові.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 08.04.2024 18:00