Хворобою Альцгеймера можна заразитися при переливанні крові

01 ЛИСТОПАДА 2017 11:31

Чи можна заразитися хворобою Альцгеймера? Упродовж довгих років медики і вчені намагалися знайти відповідь на це животрепетне питання. І ось, нарешті, вони дійшли невтішного висновку - можна, передає TrueUA з посиланням на Nature.  

Довгий час ніхто не міг знайти доказів тому, що Альцгеймер передається через кров або ж хірургічні інструменти.  

Нове дослідження довело, що це захворювання з високою вірогідністю може передатися при переливанні крові у вигляді особливого білку, який у результаті приведе до дегенерації мозку. Так само можна підхопити не лише хворобу Альцгеймера, але ще і хвороба Крейтцфельдта-Якоба (CJD) - прогресуюче дистрофічне захворювання кори великого мозку, базальних гангліїв і спинного мозку.  

Подібно до CJD, хворобу Альцгеймера включає незбалансований білок, що називається бета-амілоїдом.  

Білок формує в мозку людини бляшки, які провокують розвиток нейродегенеративного захворювання.  

Проте вчені доки не до кінця досліджували цей процес, і їх ще чекає чимала робота. Результати їх досліджень були опубліковані в журналі Nature.  

Є дані, що підтверджують, що бета-амілоїд здатний поширюватися як пріони - інфекційні агенти у вигляді білків з аномальною третинною структурою і нуклеїнових кислот, що не містять в собі. Команда дослідників з Університету Британської Колумбії у Ванкувері, що стоїть за цим відкриттям, запропонувала вивчити поширення бета-амілоїди через продукти крові або ж через медичні інструменти.  

Дослідження довело, що, якщо перелити кров від миші з Альцгеймером здоровій миші, у останньої також почнуть утворюватися ті самі бляшки, про які ми говорили трохи вище. І після формування бляшок тканини мозку здорової миші починають гинути.  

Це доводить, що хвороба Альцгеймера дійсно здатна поширюватися через бета-амілоїдний білок, що міститься в крові.  

Дослідження були проведені на мишах з геном, що створює людську версію бета-амілоїда, адже у звичайних мишей хвороби Альцгеймера не буває.  

Це знадобилося ученим для того, щоб в мозку гризунів утворилися бляшки, подібні до тих, від яких страждають люди з цим захворюванням. Цей експеримент суперечить дослідженням, які були проведені на початку цього року. Тоді учені досліджували близько 2 мільйонів жителів Данії і Швеції, яким переливали кров. Дослідження продемонструвало, що люди, яким переливали кров, отриману у хворих Альцгеймером, не піддалися високому ризику захворювання.

Саме тому команда учених продовжить досліджувати це питання і шукати усі нові відповіді на питання, що хвилюють їх.

Суспільство, 01.11.2017 11:31