Імператор Японії Акіхіто відречеться від трону

30 КВІТНЯ 2019 10:11

У вівторок, 30 квітня, 85-річний імператор Японії Акіхіто залишить престол і передає трон своєму старшому синові, спадкоємцю принцу Нарухіто.

В імператорському палаці, розташованому в центрі Токіо, йдуть останні приготування до цієї урочистої церемонії.

У першій половині дня японський монарх в традиційному костюмі, зшитому з придворної моді раннього середньовіччя, відвідає храм, присвячений 124 попереднім імператорам Японії. Храм знаходиться на території палацового комплексу. Там Акіхіто символічно повідомить міфічної праматері династії японських монархів верховної богині Сонця Аматерасу про своє добровільне зречення від трону. Без свідків, оскільки цей ритуал вважається особистою справою імператора.

Потім, вже в другій половині дня, в палаці почнеться офіційна церемонія зречення, в якій візьмуть участь близько 300 осіб - члени монаршої сім'ї, міністри і лідери обох палат парламенту Японії, судді Верховного суду і інші представники влади.

Очікується виступ прем'єра Сіндзо Абе, він виголосить промову від імені всіх громадян країни Висхідного Сонця, передає Deccan Herald. Потім з останнім зверненням до народу як імператор виступить сам Акіхіто.

Він буде вважатися монархом до півночі, а з першої хвилиною 1 травня імператором стане 59-річний Нарухіто, і Японія вступить в нову в нову еру, яка отримала назву «рейв».

Нагадаємо, що Акіхіто заявив про бажання зректися престолу і піти на спокій, передавши трон старшому синові, ще в серпні 2016 року.

Світ, 30.04.2019 10:11