Роберт Фіцо. Фото: Depositphotos

Імпорт агропродукції з України: Словаччина офіційно продовжила заборону

У середу, 29 листопада, уряд Словаччини ухвалив рішення продовжити заборону на імпорт агропродукції з України. Водночас там вирішили і посилити правила транзиту.

Про це повідомляє видання Novinky.cz.

В уряді Роберта Фіцо вирішили, що, окрім пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику, заборона буде поширена на імпорт меду, цукру, солоду та сої.

Транзит всієї іншої сільськогосподарської продукції та харчових продуктів з України підлягатиме митному закриттю. На практиці це означає, що відправлення будуть опломбовані. Таку пропозицію висунув міністр сільського господарства Річард Такач. На його думку, такі заходи необхідні через відсутність загальноєвропейського рішення щодо українських товарів.

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчися 15 вересня. Тож Україна розраховувала, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт скасують якраз цього дня. Проте Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина виступили за продовження заборони Європейським Союзом імпорту українського зерна на їхню територію до кінця року. Польська влада вважає, що забороною на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України захищають вітчизняний аграрний сектор.

У МЗС України наголосили, що односторонні обмеження на український імпорт не відповідають "духу і букві" Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС. Тож Україна подалі скаргу у Світову організацію торгівлі. Через це питання виникли певні непорозуміння між Україною та Польщею у двосторонніх відносинах.

Нагадаємо, що український уряд пропонувала Європейському Союзу і країнам-сусідам компромісний сценарій щодо імпорту зерна. Європейська комісія вже отримала від України план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп агротоварів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.11.2023 15:58