Фото ілюстративне. Джерело: rayon.in.ua

Київ пропонує компроміс країнам, які заборонили імпорт українського зерна: Шмигаль повідомив деталі

Український уряд пропонує Європейському Союзу і країнам-сусідам компромісний сценарій щодо імпорту зерна. Європейська комісія вже отримала від України план дій щодо контролю за експортом чотирьох груп агротоварів.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, попри запропонований компроміс, Україна буде позиватися у Світову організацію торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через односторонні обмеження на імпорт української агропродукції. Однак потрібно шукати вихід зі ситуації.

Тож, на думку Шмигаля, контроль за експортом допоміг би запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах ЄС.

"Зокрема, плануємо ухвалити постанову, яка передбачає, що товари, які йдуть в режимі експорту до п’яти держав-сусідів, будуть отримувати верифікацію та погодження від українського Міністерства економіки", — зазначив український прем’єр-міністр.

Водночас Україна вже подала формальний запит до Польщі, Угорщини та Словаччини про порушення норм Світової організації торгівлі.

"Також ми розпочинаємо антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері на основі статистики 2023 року. Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн", — наголосив Шмигаль.

Він акцентував, що Росія щодня атакує українські порти, нищить інфраструктуру, елеватори, атакує аграрні підприємства, мінує поля. Подальше блокування нашого аграрного експорту країнами-сусідами вдарить по українській економіці, фінансах, податкових надходженнях і робочих місцях. Таке блокування також зіграє на руку російському плану влаштувати чергову світову продовольчу кризу.

"Ми ще раз закликаємо наших сусідів відмовитися від шкідливих та неправомірних обмежень, від політичного популізму і стати на шлях конструктивного діалогу, від якого насправді виграють всі", — підсумував український прем’єр.

Нагадаємо, 15 вересня Єврокомісія ухвалила рішення про зняття заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції. Водночас після цього рішення ЄК, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що це не вплине на рішення Польщі ввести власну, односторонню заборону. Крім того, таку ж заборону на імпорт вели Словаччина та Угорщина. Так само їх можуть підтримати деякі інші країни, зокрема, Хорватія та Румунія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.09.2023 14:05