На фото Юлія Свириденко. Джерело: USM

Україна подала позов до Світової організації торгівлі проти Польщі, Словаччини та Угорщини: у Мінекономіки пояснили рішення

Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини. Причина — одностороння заборона ними імпорту української агропродукції.

Про це повідомила перша віце-прем’єр-міністерка, міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, позов подано відповідно до домовленості про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування СОТ. Водночас вона наголосила, що Україна сподівається, що ці держави знімуть свої обмеження і "нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах".

"Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Проте нам потрібна солідарність з ними і захист інтересів фермерів. Розпочаті нами кроки і тиск Єврокомісії та інших держав-членів допоможуть відновити нормальну торгівлю між Україною і сусідніми державами, а також показати солідарність між нами", — пояснила вона.

Внаслідок односторонньої заборони на імпорт агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини, переконує Свириденко, українські експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод. Зазначається, що українська сторона вважає, що односторонні дії країн-членів ЄС у сфері торгівлі неприйнятні й усі країни-члени блоку мають координувати та узгоджувати торговельну політику, оскільки вона належить до виняткової компетенції ЄС.

Нагадаємо, 15 вересня Єврокомісія ухвалила рішення про зняття заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції. Водночас після даного рішення ЄК, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що це не вплине на рішення Польщі ввести власну, односторонню заборону. Крім того, таку ж заборону на імпорт вели Словаччина та Угорщина.

Додамо, 18 вересня Україна заявила, що подасть до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через їхню відмову скасувати заборону на українську сільськогосподарську продукцію. Після заяви нашої держави про порушення справи, країни відмовилися брати участь у роботі платформи щодо українського зерна в Брюсселі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.09.2023 19:46