Фото: tadviser.ru

Єврокомісія зняла ембарго на імпорт українського зерна

У п'ятницю, 15 вересня, Єврокомісія ухвалила рішення про зняття заборони на імпорт української сільськогосподарської продукції.

Про це повідомляється на сайті ЄК.

Зазначається, що Єврокомісія проаналізувала дані про вплив експорту чотирьох категорій агропродукції на ринок ЄС.

"Він дійшов висновку, що завдяки роботі координаційної платформи та тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня, зникли ринкові викривлення у п'яти державах-членах, що межують з Україною", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в ЄК, конструктивна позиція всіх учасників платформи допомогла розв'язати конкретні проблеми та навіть забезпечила зростання експорту українського зерна до третіх країн, що не входять до ЄС.

В результаті було погоджено, що:

  • Термін дії існуючих заходів закінчується сьогодні.
  • Україна погодилася ввести будь-які правові заходи (включаючи, наприклад, систему експортного ліцензування) протягом 30 днів, щоб уникнути стрибків цін на зерно.
  • До цього часу, з 16 вересня, Україна повинна запровадити ефективні заходи експортного контролю для чотирьох груп товарів, щоб запобігти будь-яким ринковим викривленням у сусідніх державах-членах. Україна має подати на платформу план дій не пізніше закриття робочого дня 18 вересня.
  • Європейська Комісія та Україна моніторитимуть ситуацію через платформу, щоб мати можливість реагувати на будь-які непередбачені ситуації.
  • Європейська комісія утримуватиметься від введення будь-яких обмежень до тих пір, поки ефективні заходи, вжиті Україною, будуть повністю функціонувати.

Нагадаємо, у травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни. Термін дії заборони закінчується 15 вересня.

Додамо, 13 вересня пропозицію про продовження заборони на імпорт української агропродукції вніс Міхаель Гегер — очільник офісу єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.09.2023 20:41