Юрай Бланар. Джерело: "Укрінформ"

У Словаччини й Австрії виникли непорозуміння щодо питання переговорів України та Росії

Міністр закордонних справ Словаччини заявив про необхідність переговорів України з Росією для припинення війни. Його австрійський колега Александр Шалленберг не погодився із пропозицією, пояснивши справжні загрози для Європи.

Про це повідомив "Укрінформ". Міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар під час спільної прес-конференції зі своїм австрійським колегою зазначив, що наразі лінія бойового зіткнення в Україні стала відносно статичною, тому "зараз можна побачити рішення в мирних переговорах".

"Мирне рішення завжди складне. Але ми повинні сказати, що нам потрібне припинення вогню перед мирними переговорами", — сказав він.

Міністр закордонних справ Словаччини назвав війну Росії проти України конфліктом, окресливши нинішні умови на фронті, як "заморожену фазу". За його словами, влада їхньої країни бачить, що конфлікт в Україні триває вже понад 600 днів і "не призводить до жодних результатів".

Водночас Бланар наголосив, що Словачина й надалі продовжуватиме надавати Україні допомогу, але не у військовій сфері.

"Припинення вогню — це, звичайно, наша позиція, позиція Словацької Республіки", — зауважив очільник словацького МЗС.

Однак міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг не погодився з пропозицією свого словацького колеги. Він зазначив, що наразі найбільша загроза для Європи походить від Росії. І саме від Путіна залежить припинення війни.

"Всі хочуть миру… Якщо Путін припинить воювати, то війна закінчиться. Якщо Україна припинить воювати, то з Україною буде покінчено. І тоді Словаччина може мати нового сусіда", — сказав Шалленберг.

Нагадаємо, що 21 листопада парламент Словаччини затвердив уряд нового прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Зокрема, політики підтримали програму, яка обіцяє припинити державну військову допомогу Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.11.2023 11:38