Фото: pixabay

Італія заморозила активи російських олігархів на 2 млрд євро, — Reuters

Італія від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну заморозив активи російських олігархів на суму близько 2 мільярди євро (2,5 мільярда доларів). Такі заходи були здійснені у межах санкцій Європейського Союзу.

Про це повідомляє Reuters.

У своєму щорічному звіті відділ боротьби з відмиванням грошей (UIF) Центрального банку Італії заявив, що цифру у 2 мільярди євро оновлено ​​на кінець червня. Водночас, директор UIF Енцо Серата зауважив, що фінансові активи вартістю близько 330 мільйонів євро, пов’язані з 80 особами.

Відтак, Італія конфіскувала банківські рахунки, розкішні вілли, яхти та автомобілі росіян. Дехто з олігархів, на яких поширюються ці заходи, подали судові апеляції, зокрема, російсько-узбецький металургійний і телекомунікаційний магнат Алішер Усманов. У квітні італійський суд передав до Суду ЄС рішення щодо збереження заморожування його активів на суму понад 80 мільйонів євро.

"До початку повномасштабної війни італійські пляжі та узбережжя були популярним майданчиком для багатих росіян. Вони купували нерухомість у престижних місцях, таких як озеро Комо, Сардинія, Тоскана та Лігурійське узбережжя", – зазначає агентство.

Після Усманова до суду звернулися адвокати ще 9 російських олігархів, майно яких було конфісковано в Італії. Серед них — Андрій Мельниченко та Олексій Мордашов. Останній оскаржив "арешт" яхти Lady M. біля Сан-Ремо. Вартість 60-метрової яхти вартістю 65 мільйонів євро. Також доступ до свого майна в Італії втратив і пропагандист Володимир Соловйов. Його елітна нерухомість знаходиться на озері Комо на материковій Італії.

Нагадаємо, раніше Рада Євросоюзу знайшла легальний спосіб для використання заморожених активів РФ на території Європи на користь України. Йдеться про щонайменше 33,8 млрд євро.

До того ж повідомлялося, що Європейський Союз незабаром може узгодити детальний план щодо використання заморожених російських активів для реконструкції України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.07.2023 17:43