Фото: росЗМІ

У ЄС знайшли спосіб, як передати Україні заморожені активи РФ

Рада Євросоюзу знайшла легальний спосіб для використання заморожених активів РФ на території Європи на користь України. Йдеться про щонайменше 33,8 млрд євро.

Про це пише Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Заморожені активи можна використати за умови, що вони не будуть експропрійовані, а основна частина від суми та відсотки за ними колись повернуть РФ.

Відтак, план ЄС полягає в тому, щоб спершу заморожені активи об’єднали на європейському або міжнародному рівні. Так з’явиться можливість отримати прибуток, який можна використати для фінансування відновлення України.

За даними ЗМІ, Єврокомісія обережна у відношенні до використання заморожених активів РФ і вважає цей план доволі складним. Мовляв, спочатку потрібно встановити точну суму та місцеперебування заморожених російських активів. Водночас навіть попередня оцінка активів Центробанку РФ у Євросоюзі (орієнтовно 33,8 млрд євро) досі уточнюється.

Натомість юристи ЄС пояснюють, що у випадку, якщо блок зазнає збитків під час управління російськими активами, компенсацію мають надати з бюджету ЄС чи держави-члени.

Тож, як зазначають ЗМІ, ця пропозиція суперечлива, а її обговорення — на "дуже попередній стадії". Адже чиновники ЄС та деякі країни-члени стурбовані юридичним обґрунтуванням такого кроку та прецедентом, який може бути створений.

Нагадаємо, нещодавно Вищий антикорупційний суд конфіскував українські активи російського мільярдера. Йдеться про екс-главу інвестиційного підрозділу державної компанії "Ростех" Михайла Шелкова.

Економіка, 28.01.2023 11:54