Джо Байден. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

"Його смерть є мірою справедливості": Байден відреагував на ліквідацію лідера "Хезболли"

Ізраїль 27 вересня атакував ліванську столицю Бейрут та ліквідував главу "Хезболли" Хассана Насралла. Його смерть є мірою справедливості.

Таку заяву зробив президент США Джо Байден, повідомляє сайт Білого дому.

Президент США наголосив, що Хассан Насралла й очолюване ним терористичне угруповання "Хезболла" були відповідальні за вбивство сотень американців за чотири десятиліття терору. Його смерть від ізраїльського авіаудару є мірою справедливості для його численних жертв, серед яких тисячі американців, ізраїльтян та ліванських мирних жителів.

Удар, внаслідок якого загинув Насралла, стався у ширшому контексті конфлікту, який почався з різанини, влаштованої ХАМАС 7 жовтня 2023 року. Наступного дня Насралла ухвалив доленосне рішення об'єднатися з ХАМАС і відкрити те, що він назвав "північним фронтом" проти Ізраїлю.

"Сполучені Штати повністю підтримують право Ізраїлю захищати себе від Хезболли, ХАМАСу, хуситів та будь-яких інших підтримуваних Іраном терористичних груп. Буквально вчора я доручив своєму міністру оборони ще більше посилити оборонну позицію збройних сил США у регіоні Близького Сходу, щоб стримати агресію та знизити ризик масштабнішої регіональної війни", — сказав Байден.

Він зазначив, що деескалація поточних конфліктів у Газі та Лівані дипломатичними засобами. 

"У Газі ми домагаємося угоди, підтриманої Радою Безпеки ООН, про припинення вогню та звільнення заручників. У Лівані ми ведемо переговори про угоду, яка дозволить людям безпечно повернутися до своїх будинків в Ізраїлі та Південному Лівані. Настав час закрити ці угоди, усунути загрози Ізраїлю та набути більшої стабільності у ширшому регіоні Близького Сходу", — резюмував Джо Байден.

Що відомо про Хасана Насраллу

За даними ізраїльської армії, Насралла був генеральним секретарем "Хезболли" 32 роки. Він був головною особою, яка приймала рішення, і стратегічним лідером організації.

ЦАХАЛ запевняє, що саме Насралла був відповідальним за керівництво і здійснення терористичних атак по всьому світу, а також був центральною особою, яка приймала рішення, і стратегічним лідером організації. Терористична організація "Хезболла" приєдналася до ХАМАС у війні проти Ізраїлю 8 жовтня.

Нагадаємо, 26 вересня Армія оборони Ізраїлю заявила про ліквідацію командира повітряних сил "Хезболли" Мухаммеда Хусейна Срура. Це відбулося внаслідок авіаудару по Бейруту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.09.2024 21:59