Йогурт захистить вас від раку

30 ЖОВТНЯ 2019 09:18

Результати дослідження, проведеного великою міжнародною групою вчених, опубліковані в журналі JAMA Oncology.

Дослідники проаналізували дані, що стосуються майже півтора мільйона чоловіків і жінок, що живуть в США, Європі та Азії.

Інформація про здоров'я і харчування цих людей, середній вік яких становив близько 56 років, збиралася протягом в середньому 8,6 років. За цей час серед учасників було зареєстровано майже 19 тисяч випадків раку легенів.

Після того, як автори врахували різноманітні фактори ризику раку легенів, виявилося, що чим більше йогурту і клітковини споживали учасники дослідження, тим нижче були їхні шанси захворіти.

Так, у людей з максимальним рівнем споживання йогурту (в середньому 82,5 грама у чоловіків і 111,1 грама у жінок в день) ризик раку легенів був на 19% нижче, ніж у тих, хто йогурт взагалі не їв. Але навіть менший рівень споживання йогурту теж був пов'язаний зі зниженим ризиком хвороби.

У тих, хто їв дуже багато клітковини, ймовірність захворіти на рак легенів виявилася на 17% нижче, ніж у тих, в чиєму раціоні клітковини було дуже мало.

Але максимальний ефект на зниження ризику раку легенів надає поєднання максимального споживання і йогурту, і клітковини - в цьому випадку ймовірність захворіти знижується на 33% в порівнянні з тими, хто не їсть йогурту і споживає дуже мало клітковини.

Причому дієта, багата клітковиною і йогуртом, захищає від раку і курців, і тих, хто ніколи не курив, і тих, хто кинув палити.

Автори дослідження відзначають, що отримані дані підтверджують те ключове значення, яке має для здоров'я всього організму збалансований склад співтовариства бактерій та інших мікроорганізмів, що мешкають в кишечнику і інших органах.

Клітковина - це пребіотик, так як вона не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті і його поїдають корисні кишкові бактерії, що стимулює ріст нормальної мікрофлори.

Клітковина в достатку міститься в овочах, фруктах, крупах. А йогурт містить пробіотики - живі молочнокислі бактерії і дріжджові грибки, які допомагають підтримувати баланс в кишкової мікрофлори, витісняючи патогенні бактерії.

Суспільство, 30.10.2019 09:18