Кіберзлочинці наживаються на найбідніших

15 ТРАВНЯ 2018 14:45

Кіберзлочинність, тероризм, незаконний обіг наркотиків, торгівля людьми, корупція та інші злочини створюють загрозу для досягнення Цілей сталого розвитку. Про це заявив Генеральний секретар Антоніу Гутерреш, виступаючи на сесії комісії ООН у Відні.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Він підкреслив, що кримінальні діяння у Всесвітній павутині приносять кримінальним угрупованням дохід в розмірі 1,5 трильйона доларів в рік.  

«Кіберзлочинність - це та сфера, в якій ми ще багато чого повинні зробити, і час не терпить. Нові технології, в тому числі пов'язані з обробкою даних і аналітикою, штучним інтелектом і автоматизацією, вступають в перехідну епоху, яку іноді називають четвертою промисловою революцією», - сказав глава ООН, виступаючи на Комісії з попередження злочинності та кримінального правосуддя.  

Він підкреслив, що новинки в сфері комунікації покликані внести важливий внесок у просування економічного зростання і сталого розвитку, допомогти людству боротися з наслідками зміни клімату і захищати навколишнє середовище. Але ці ж технології породжують нові виклики - нові форми злочинів.  

«Кіберзлочинність генерує приблизно 1,5 трильйона доларів в рік», - сказав глава ООН і додав, що, скоюючи злочини з використанням новітніх технологій, злочинці наживаються, в основному, на самих уразливих верствах населення.   

Від їх діяльності в інтернеті страждають, в першу чергу, найбідніші країни, які не володіють сучасними інструментами захисту населення у Всесвітній павутині. Так, діти і жінки з бідних країн - основні жертви дитячої порнографії та сексуального насильства в інтернеті.  

Підкресливши, що в сучасному світі ефективно боротися з криміналом можна лише спільними зусиллями всіх держав, глава ООН привітав зусилля Комісії з наркотиків і злочинності по підвищенню обізнаності про кіберзлочини в 50-ти країнах світу і створення спеціальних курсів для поліцейських, прокурорів і суддів з бідних країн .  

 У своєму виступі на сесії Комісії глава ООН закликав активізувати боротьбу з торгівлею людьми і вітав той факт, що на розгляд комісії представлено три проекти резолюцій з цього питання. Один з них ініційований делегацією Білорусі.   

Антоніу Гутерреш наголосив, що торговці «живим товаром» паразитують на конфліктах, що ростуть,  нерівності в світі і відсутності належної політики щодо регулювання міграційних потоків.   

Все це, за його словами, обертається тим, що мігранти тонуть у відкритому морі, багато хто потрапляє в трудову кабалу, діти і жінки стають сексуальними рабами і рабинями і піддаються іншим формам експлуатації.  

Говорячи про корупцію, Генеральний секретар ООН підкреслив, що боротьба з цим ганебним явищем, повинна починатися з верхів.  

«Я приділяю велику увагу вашій роботі, спрямованій на боротьбу з цим злочином, яке позбавляє людей можливостей, підриває економічне зростання, норми права і довіру людей до влади», - сказав глава ООН.   

Він нагадав про необхідність виконання положень Конвенції по боротьбі з корупцією. Цей документ був прийнятий 15 років тому. На сьогоднішній день Конвенцію ратифікували 184 країни.   

Виступаючи на сесії Комісії, Генеральний секретар ООН поділився своїм досвідом боротьби з корупцією та незаконним обігом наркотиків під час перебування прем'єр-міністром Португалії.  

Антоніу Гутерреш поінформував учасників сесії Комісії про майбутній саміт по тероризму в ООН.  

Комісія ООН з попередження злочинності та кримінального правосуддя є допоміжним органом Економічної і Соціальної Ради.   

В її складі 40 держав-членів. Її нинішня сесія стартувала вчора і триватиме до 18 травня.

 

Суспільство, 15.05.2018 14:45