Фото: Kommersant

Китай встановив рекорд з експорту до Росії

Експорт Китаю до Росії у квітні 2023 року досяг рекордного рівня (з початку повномасштабного вторгнення РФ), збільшившись на 153% у порівнянні з минулим роком. Сума експорту сягнула 9,6 мільярда доларів.

Як пише Bloomberg, це є ознакою дедалі тісніших економічних відносин між країнами.

Найбільшою статтею китайського експорту (майже 20%) стало "транспортне обладнання" — категорія, куди китайська митниця додає автомобілі та запчастини до них. 

Близько 15% китайського експорту посідає електроніка, ще 24% припадає на промислове обладнання та запчастини.

інфографіка експорту Китаю до РФ

Інфографіка: Головне митне управління Китаю

Євросоюз готує санкції проти китайських компаній

Днями видання Financial Times повідомляло, що низка китайських компаній можуть опинитися під санкційним ударом Європейського Союзу. Вони сприяють Російській Федерації у нарощуванні озброєння, яке країна-агресор використовує у війні проти України.

Застосування таких штрафів може посилити напруженість у відносинах між Євросоюзом та Пекіном. За даними джерела, сім китайських компаній, які обвинувачуються у продажу обладнання, що може бути використане РФ для озброєння, було перелічено в новому пакеті санкцій, що держави-члени ЄС обговорять цього тижня.

У публікації йдеться, що певні компанії вже потрапили під санкції США, і дії Євросоюзу, ймовірно, викличуть невдоволення КНР, який "прагне утримати Брюссель від підтримки Вашингтона у їх боротьбі за глобальний вплив".

Цікаво, що до цього Європейський Союз відмовлявся від критики Китаю, стверджуючи, що немає доказів того, що КНР безпосередньо постачає зброю Москві для продовження повномасштабної війни проти України.

Нагадаємо, Національне агентство України з питань запобігання корупції внесло велику китайську приватну автомобілебудівну компанію до переліку міжнародних спонсорів війни. Причиною стало небажання компанії виходити з російського ринку та плани з подальшого розширення бізнесу у державі-терористці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.05.2023 02:16