Фото: ТАСС

Допомагають Росії нарощувати озброєння: Євросоюз готує санкції проти китайських компаній

Низка китайських компаній можуть опинитися під санкційним ударом Європейського Союзу. Вони сприяють Російській Федерації у нарощуванні озброєння, яке країна-агресор використовує у війні проти України.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що застосування таких штрафів може посилити напруженість у відносинах між Євросоюзом та Пекіном. За даними джерела, сім китайських компаній, які обвинувачуються у продажу обладнання, що може бути використане РФ для озброєння, було перелічено в новому пакеті санкцій, що держави-члени ЄС обговорять цього тижня.

У публікації йдеться, що певні компанії вже потрапили під санкції США, і дії Євросоюзу, ймовірно, викличуть невдоволення КНР, який "прагне утримати Брюссель від підтримки Вашингтона у їх боротьбі за глобальний вплив".

Цікаво, що до цього Європейський Союз відмовлявся від критики Китаю, стверджуючи, що немає доказів того, що КНР безпосередньо постачає зброю Москві для продовження повномасштабної війни проти України.

Під санкції ЄС також потраплять дві компанії з Об'єднаних Арабських Еміратів і одна з Вірменії. Такий перелік потребує одноголосного схвалення 27 держав-членів ЄС.

Ще до списку увійшли дві компанії з материкового Китаю 3HC Semiconductors та King-Pai Technology, які перебувають під американськими санкціями. Водночас до переліку входять п'ять компаній, що базуються в Гонконгу, дві з яких перебувають у списку санкцій США: Sinno Electronics і Sigma Technology.

"З огляду на ключову допоміжну роль електронних компонентів для використання військово-промисловим комплексом Росії для забезпечення агресивної війни проти України, доречно також включити деякі інші суб'єкти в третіх країнах, які займаються обходом торгових обмежень, а також певні російські організації, які займаються розробкою, виробництвом та постачанням електронних компонентів для оборонно-промислового комплексу Росії", — йдеться у санкційній пропозиції Єврокомісії.

За даними FT, компанію 3HC Semiconductors, яка виробляє комп'ютерні чіпи, звинувачують у "спробі обійти експортний контроль та придбанні чи спробі придбати товари американського походження для підтримки військової та/або оборонної промислової бази Росії".

Своєю чергою Мінфін США повідомляє, що компанія King-Pai постачає до Росії мікроелектроніку, яка "має оборонне застосування, включаючи системи наведення крилатих ракет".

Sinno з Гонконгу і Taco, що базується у Вірменії, здійснюють постачання російської оборонної закупівельної компанії "Радіоавтоматика", яка спеціалізується на ухиленні від санкцій, зазначають у Штатах.

Крім того, Євросоюз пропонує ввести санкції проти I Jet Global DMCC у Дубаї та Сирії. США також запровадили санкції проти компанії у країнах-членах ЄС на Мальті та в Іспанії. 

Компанія I Jet організовувала постачання іранських безпілотників до РФ, зазначається у повідомленні міністерства фінансів США. Крім цієї компанії, Єврокомісія також пропонує ввести санкції проти великої кількості іранських фірм, які займаються виробництвом та постачанням дронів до Росії.

Як зазначається у матеріалі, ЄС прагне розв'язати проблему обходу санкцій у ширшому значенні. Проект включає заходи, які б дозволили Євросоюзу обмежити продаж певних товарів третім країнам, якщо дипломатичний тиск не змінить їх поведінку.

Є також повноваження заборонити нафтовим танкерам, які без поважної причини приховують своє місцеперебування, заходити до портів ЄС. За матеріалами FT, судна обходять ембарго на імпорт російської нафти морським шляхом, вдаючи, що вантажать з інших локацій.

Комісія також запропонувала розширити список заборонених до ввезення до РФ товарів.

Нагадаємо, Європейська комісія найближчим часом запропонує 11-й пакет санкцій проти Росії. Обговорення планується на 10 травня — після того, як Єврокомісія озвучить свої пропозиції щодо нових антиросійських заходів.

Також днями президент Володимир Зеленський анонсував нові санкції проти Росії і її посібників. Також він під час виступу у Міжнародному кримінальному суді 4 травня заявив, що готує для росіян погані новини після візиту Гааги. Він запевнив, що його міжнародні поїздки матимуть результати.

Крім того, 3 травня Нова Зеландія розширила санкції проти Росії. До списку увійшли силові структури Російської Федерації, а також 18 російських підприємств та дев'ять громадян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.05.2023 08:53