Фото: Офіс президента

Зеленський анонсував нові санкції та пліднішу роботу над трибуналом для Росії

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців наприкінці 430-го дня повномасштабного вторгнення. Глава держави анонсував нові санкції проти Росії і її посібників.

Про це йдеться у вечірньому зверненні президента.

Ракетний удар по Умані

В суботу, 29 квітня, в Умані завершилися пошуково-рятувальні роботи.

"Я хочу подякувати всій команді ДСНС, Національної поліції, нашим медикам, комунальним службам Умані, військовим, нашим волонтерам — усім, хто взяв участь у рятувальній операції та допомагає врятованим людям. Бажаю якнайшвидшого одужання всім, хто був поранений цим ударом, травмований. Ми зробимо все можливе, щоб держава-терорист якнайшвидше відповіла за скоєне нею. Кожен, хто готує такі ракетні обстріли, не може не знати, що стане співучасником убивства", — сказав Зеленський.

Глава держави вважає співучасниками вбивства кожного, хто наводить ракети й запускає, хто обслуговує літаки й кораблі для терору. Не лише тих, хто віддає накази. Всі терористи та вбивці мають бути покарані. 

"Життя шести дітей забрав цей удар по Умані, загалом 23 людини загинули… Світла їм пам’ять! Мої співчуття всім рідним, близьким!" — сказав глава держави.

Плани на наступний тиждень

Наступний тиждень буде доволі важливим з погляду боротьби за справедливість для українців, тобто за покарання для держави-терориста й усіх її воєнних злочинців.

"Ми готуємо кілька важливих, потужних кроків, щоб більше консолідувати партнерів і дати більше енергії для створення трибуналу щодо злочину російської агресії. І щоб прискорити поразку держави-терориста. Україні й світові не достатньо лише того, щоб Росія була слабкою, як це вже відбувається. Треба, щоб вона повністю відповіла за все скоєне нею", — заявив гарант.

Готуються нові санкційні рішення щодо осіб і компаній, які працюють на ВПК терористів, щодо іноземних суб’єктів, чиє постачання допомагає Росії подовжувати цю агресію. Незабаром ці рішення будуть оприлюднені.

Нагороди для Героїв

Днями президент підписав нові укази про відзначення нагородами наших захисників. Відзначені ще майже 450 воїнів Збройних сил України, Сухопутних військ, десантників, Повітряних сил, тероборони та ще понад 300 — із Національної гвардії, поліції, ДСНС, прикордонників. Загалом за час повномасштабної війни вже 45038 українців і українок відзначені державними нагородами.

"І це свідчення надзвичайного щоденного героїзму наших людей. Усіх, хто воює заради України, усіх, хто працює заради нашої перемоги. Слава всім, хто в бою заради нашої держави, на бойових постах! Слава всім, хто тренує наших воїнів! Слава всім, хто лікує й реабілітує після поранень, хто відновлює нормальне життя після російських обстрілів і окупації. Хто повертає наших людей із російського полону. Я дякую кожному й кожній у світі, хто допомагає нам! Зараз це важливо. Ми високо це цінуємо", — заявив Зеленський.

Нагадаємо, контрнаступ Збройних сил України почнеться до того, як партнери нададуть літаки F-16. Держава не може зволікати із деокупацією своїх територій від російських загарбників. 

Відомо, що український сценарій закінчення війни має не дозволити Росії вчинити подібну трагедію в інших країнах. Тому для нас не підходить приклад завершення воєн у Фінляндії та Кореї.

Також президент Володимир Зеленський заявив, що під час повномасштабної війни були моменти, коли Україні певні країни обіцяли допомогу і підводили з вчасним її наданням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 29.04.2023 22:17