Фото: прес-служба Офісу президента

Зеленського запросили на саміт НАТО у Вільнюсі: коли він відбудеться

Президента України Володимира Зеленського запросили на саміт НАТО. Він відбудеться у литовській столиці Вільнюсі 11 липня цього року. 

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Брюсселі після засідання Комісії НАТО-Україна, пише CNN.

"Сильна незалежна Україна життєво важлива для стабільності євроатлантичного регіону, і ми з нетерпінням чекаємо на зустріч із президентом Зеленським на нашому саміті у Вільнюсі в липні", — сказав Столтенберг.

Він також повідомив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією.

"Україна стане членом Альянсу. Але ми усвідомлюємо, що спочатку треба забезпечити перемогу України, а потім вже давати обіцянку", — заявив він.

Столтенберг наголосив, що союзники зараз підтримують Україну і робитимуть це у майбутньому.

Як відомо, у червні 2020 року Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. У серпні 2021 року президент Естонії Керсті Кальюлайд заявляла, що Україна не може стати членом НАТО, поки не поверне всі окуповані Росією території. Вже 30 вересня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України до НАТО в прискореному порядку. Столтенберг тоді заявив, що зараз вони зосереджені на підтримці української оборони. 

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна має шанс виправити помилки, які були допущені на саміті у Бухаресті у 2008 році. Саміт НАТО у Вільнюсі хороша для цього можливість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першим

Політика, 04.04.2023 23:49