Китайські вчені розробили нанороботів, здатних боротися з раком

06 БЕРЕЗНЯ 2018 16:41

Вчені з Китайського центру нано-наук і технологій заявляють, що їм вдалося створити і протестувати перших в світі автономних ДНК-нанороботів, здатних успішно протистояти злоякісним пухлинам.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на XINHUA.  

Кожен такий наноробот дуже малий, і його неможливо побачити неозброєним оком.   

За розмірами наноробот в 5000 разів менше кінчика голки. Робот на основі ДНК має трубчасту структуру, а його довжина складає всього близько 90 нанометрів. Діаметр малюка - 19 нанометрів.   

Завдяки своїй конструкції нанороботи будуть допомагати проводити дослідження і стануть самостійно знаходити пухлини, а потім блокувати кровопостачання злоякісного новоутворення.   

Після цього пухлина почне руйнуватися через кілька тижнів або навіть днів - такі результати отримала команда дослідників під час тестування нових роботів.   

Нанороботів вводили мишам, і результати показали значне зменшення, а часто і повну регресію пухлини протягом декількох днів або тижнів.  

За словами вченого Чжао Юйлян, дослідницька група також провела великі дослідження безпеки нанороботів в тому числі мініатюрної свині Бама, яка фізіологічно і анатомічно схожа на людей.  

«На відміну від хіміотерапії і радіації, нанороботи ДНК здатні лікувати пухлини, не завдаючи шкоди навколишньому здорової тканини. Нанороботи не накопичуються в мозку і таким чином не створюють ризику виникнення інсульту», - сказав Чжао.  

Зараз вчені проводять доклінічні дослідження і сподіваються перевести цю революційну технологію в статус життєздатної протипухлинної терапії.

 

Події, 06.03.2018 16:41