Китайський ударний вертоліт отримав графенову броню

12 ЖОВТНЯ 2018 11:38

Китайські розробники створили модернізовану версію ударного вертольота Z-10.

Як повідомляє Global Times, вдосконалена машина отримала додаткову броню на основі графену. На вертольоті нове бронювання використовується в зоні кабіни пілотів і паливного бака, забезпечуючи додатковий балістичний захист.

Графен, крім іншого, є матеріал з високою механічною жорсткістю, що досягає одного терапаскаля, і відносно невеликою масою, яка становить усього 0,77 грама на один квадратний метр. Завдяки цим властивостям китайські розробники і вибрали графен в якості основного матеріалу для нової вертолітної броні.

Справа в тому, що ударні вертольоти Z-10 оснащені турбодвигунами WZ-9 китайської розробки. Кожен вертоліт має по два двигуна потужністю 1350 кінських сил, причому через особливості конструкції машин запасу потужності установок практично немає. З цієї причини установка додаткового бронювання з традиційних матеріалів через їх великої маси була неможлива.

Подробиці про конструкцію нової броні не розкриваються. Видання тільки уточнює, що її розробка стала можлива після того, як Пекінський інститут авіаційних матеріалів розробив новий матеріал на основі графену, який можна використовувати при виробництві бронювання військової техніки або бронежилетів.

Довжина двомісного ударного вертольоту Z-10 становить 14,2 метра, висота - 3,9 метра, а діаметр несучого гвинта - 12 метрів. При максимальній злітній масі сім тонн вертоліт може нести корисне навантаження загальною масою близько тони.

Машина може розвивати швидкість до 270 кілометрів на годину. Z-10 оснащений авіаційної гарматою калібру 23 міліметра і чотирма точками підвіски для ракет і бомб.

Технології, 12.10.2018 11:38