Фото: Запорізька ОВА

Кого з громадян в окупації вважатимуть колаборантами: роз'яснення влади

Деякі українські міста та села вже понад рік перебувають в окупації Російської Федерації. Після звільнення територій від загарбників на місцевих жителів, які пішли на співпрацю з ворогом, чекає відповідальність.

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" повідомив голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

За його словами, місцеве населення здебільшого чекає на повернення під контроль України. Проте є люди, які співпрацюють з окупаційною владою.

"Більшість українців чекають нас. Хоча їх там і примушують отримувати російський паспорт, але вони чекають на деокупацію. Є люди, які пішли на співпрацю з Російською Федерацією і продовжують працювати з окупантами. Як, наприклад, вчителі, які навчають наших дітей за російською програмою. Не буду говорити за медичну сферу, бо там є свої нюанси. Наприклад, є випадки, коли медики переходять на російську систему і роблять все для того, щоб наші громадяни отримували російські ліки", — сказав Малашко.

Очільник Запорізької ОВА пояснив, що тих українців, які не надавали окупантам будь-яку допомогу, не були їхніми працівниками, не підписувала якісь рішення тощо не вважатимуть колаборантами. Те саме стосується й людей, які просто отримували пенсійні виплати. 

"А люди, які співпрацюють із Росією, будуть вважатися колаборантами. Наприклад, вчитель, який навчає дітей за російською програмою, може бути колаборантом? На мою особисту думку, авжеж, і він чи вона має понести за це покарання", — запевнив посадовець.

Людей, які отримали російський паспорт також не вважатимуть зрадниками. Малашко підсумував, що зрештою оцінку діям кожної окремої особи надаватимуть правоохоронці:

"Правоохоронні органи мають достатньо доказів, хто колаборант, а хто не колаборант, хто співпрацював, а хто не співпрацював. Це велика робота, яка проводиться щодня в тому числі через різні джерела інформації".

Нагадаємо, Росія масово порушує свої зобов’язання як держава-окупант, що передбачені у Женевській конвенції про захист цивільного населення під час війни. Зокрема, вона робить усе можливе, аби примусити місцеве населення брати російські паспорти. Тих, хто не бажає цього робити, окупанти позбавляють людських прав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.06.2023 12:06