Фото: НАБУ

Коломойському оголосили підозру у справі "ПриватБанку"

У четвер, 7 вересня, детективи Національного бюро розслідувань за погодження керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури повідомили колишньому кінцевому бенефіціарному власнику приватного акціонерного товариства комерційного банку "ПриватБанк" та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 мільярда гривень.

Про це повідомила прес-служба НАБУ.

Правоохоронці не вказують імені та прізвища підозрювано, проте, згідно з описом, йдеться про олігарха Ігоря Коломойського, якому раніше оголосили підозри у шахрайстві та легалізації незаконного майна.

Слідство встановило, що у січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент голова Дніпропетровської обласної держадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПАТ КБ "ПриватБанк" з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку.  Для цього банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 мільярда гривень під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю.

"Надалі частину суми у розмірі понад 446 мільйони гривень з метою легалізації перерахували на рахунки трьох пов’язаних юридичних осіб під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів, а згодом — на рахунки ще двох. Врешті-решт кошти надійшли на особовий рахунок кінцевого бенефіціара ПАТ КБ "ПриватБанк". Ними він розпорядився на власний розсуд — вніс до статутного капіталу "ПриватБанку" на виконання вимог Національного банку України", — йдеться у повідомленні.

Наразі серед підозрюваних:

  • колишній кінцевий бенефіціарний власник ПАТ КБ "ПриватБанк", організатор групи;
  • колишній голова правління ПАТ КБ "ПриватБанк"; 
  • заступник керівника напрямку — директор департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з АТ КБ "ПриватБанк"; 
  • заступник голови правління ПАТ КБ "ПриватБанк" — директор казначейства; 
  • начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства ПАТ КБ "ПриватБанк"; 
  • заступник керівника Департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу ПАТ КБ "ПриватБанк". 

Водночас заступника керівника напрямку — директора департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з АТ КБ "ПриватБанк" затримано у порядку ст. 208 КПК. Досудове розслідування триває.

"Це вже четвертий епізод у справі заволодіння коштами "ПриватБанку". У жовтні минулого року НАБУ і САП визнали, що для доведення вини підозрюваних детективи зібрали достатньо доказів за трьома попередніми епізодами та відкрили матеріали слідства. 6 вересня 2023 року обвинувальний акт скерували до суду", — додали у НАБУ.

Справа Коломойського

Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

В Офісі генпрокурора уточнили, що "підозрюваний шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами на суму понад 570 мільйонів гривень. А надалі незаконні грошові кошти легалізував". В ОГПУ додали, що Коломойському вручили клопотання про обрання запобіжного заходу.

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна. Ввечері того ж дня Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід Коломойському — два місяці в'язниці із правом внесення застави понад 500 мільйонів гривень.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко, коментуючи справу олігарха, заявив, що запити щодо екстрадиції Коломойського до США наразі не надходили. Також він підтвердив, що олігарха позбавили українського громадянства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.09.2023 15:46