Фото: "Суспільне"

Чи екстрадують Коломойського до США та чи має він українське громадянство: відповідь Офісу президента

У матеріалах слідства олігарх Ігор Коломойський фігурує як громадянин Ізраїлю та Кіпру. Українського громадянства бізнесмен позбавлений.

Про це повідомив радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко.

"У матеріалах слідства Коломойський фігурує як громадянин Ізраїлю та Кіпру. Це руйнує популярний брехливий наратив про те, що Коломойського не позбавили громадянства України та начебто не видадуть до США", — наголосив Лещенко.

Водночас, за словами радника голови ОП, запити щодо екстрадиції Коломойського до США наразі не надходили.

"Якщо надійде, цей запит буде виконаний згідно з Договором між Україною та Сполученими Штатами Америки про взаємну правову допомогу у кримінальних справах. Жодних обмежень у вигляді громадянства Коломойського для цього не існує", — додав Лещенко.

громадянство Коломойського

Фото: Facebook Сергія Лещенка

Справа Коломойського

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 2 вересня повідомили про підозру у вчиненні злочинів фактичному власнику великої фінансово-промислової групи, олігархові Ігореві Коломойському. Його підозрюють у шахрайстві та легалізації незаконного майна.

Підозра оголошена за двома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 190 — шахрайство;
  • ст. 209 — легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. 

Встановлено, що протягом 2013-2020 років Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

В Офісі генпрокурора уточнили, що "підозрюваний шахрайським шляхом заволодів грошовими коштами на суму понад 570 млн гривень. А надалі незаконні грошові кошти легалізував". В ОГПУ додали, що Коломойському вручили клопотання про обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, 2 вересня Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід олігарху Ігорю Коломойському у справі про легалізацію ним понад півмільярда гривень шляхом їх виведення за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.09.2023 17:35