Конкурс на голову АРМА: хто є лідером перегонів

29 ЛИПНЯ 2022 09:11

Сьогодні, 29 липня конкурсна комісія має обрати голову Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Ця посада вакантна після того, як 27 грудня 2019 року колишнього голову Антона Янчука звільнили розпорядженням Кабінету Міністрів. Тобто, вже більше, ніж 2,5 роки Агентство з розшуку та менеджменту активів існує без постійного керівника. 
Основне призначення АРМА – виявлення активів, набутих злочинним шляхом, конфіскація необґрунтованих активів посадовців та управління ними в рамках розслідуваних кримінальних проваджень. В умовах війни це також стосується і активів, що пов'язані з особами, які сприяють російській агресії.

Однак, за усі 6 років після створення діяльність Агентства супроводжувалася не результатами, а виключно резонансними корупційними скандалами та внутрішніми конфліктами. Зокрема, вже згаданий колишній керівник АРМА Антон Янчук підозрюється у зловживанні владою та розтраті понад 426 млн грн. 26 липня цього року суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в розмірі більше, ніж 3 млн грн.

Чи зміниться робота органу на краще після сьогоднішнього оголошення переможця конкурсу?
 

Звісно, що вирішення цієї задачі значною мірою буде залежати від персони новообраного керівника Агентства. До фіналу конкурсу дійшло 7 учасників 4 з яких є потенційними лідерами та мають безпосереднє відношення до державної структури. Це Андрій Потьомкін, Ірина Гуменюк, Володимир Павленко та Дмитро Жоравович. 

Давайте знайомитися. 

Андрій Потьомкін – колишній начальник юридичного управління АРМА. У сфері його відповідальності лежали також і тендерні закупівлі до результатів яких завжди виникало багато питань у громадськості та правоохоронних органів. 

Так, у 2019 році, під час каденції Андрія Потьомкіна, АРМА віддала арештований елеватор в управління компанії, яка, за даними журналістів-розслідувачів, була пов'язана з власником, у якого цей елеватор арештували. 

А активи, арештовані в провадженнях щодо ексміністра доходів та зборів Олександра Клименка, а саме: декілька поверхів ТР «Гулівер» у Києві та база мисливства і спортивно-любительської ловлі у Переяславі, були передані в управління компаніям, які, за даними журналістів-розслідувачів, пов'язані з братом-близнюком Андрія Володимиром. 

І це далеко не повний список результативності роботи Андрія Потьомкіна. Сьогодні він вважається одним із фаворитів перегонів за керівну посаду. Подейкують, що лобіюється він силами, наближеними до одного із колишніх міністрів юстиції.

Ірина Гуменюк очолювала місцеве територіальне управління Києва з 2019 по 2022 рік. Як повідомляв у своєму розслідувані засновник StateWatch Олександр Лємєнов, посадовиця, пропрацювавши майже три роки в Нацагентстві, дотепер не знає своїх повноважень. На думку журналіста, показовим, якщо не вкрай дивним, є річний звіт про роботу ввіреного пані Ірині підрозділу. 

"Центральним міжрегіональним територіальним управлінням АРМА, за період з 01.01.2021 по 01.12.2021 виявлено та розшукано:  337 – рахунків у фінансових установах;  170 – земельних ділянок;  168 – об’єктів нерухомості;  229 - спецдозволів та технологічних транспортних засобів;  49 – об’єктів підвищеної небезпеки (інформація, що обліковується в Державній службі з питань праці)".

Дивним є те, що з огляду на повноваження територіальних управлінь, які закріплені в Положенні про міжрегіональні територіальні управління АРМА, у територіальних управлінь відсутні повноваження самостійно здійснювати заходи з розшуку активів. Тобто, йдеться про звичайне окозамилювання та приписки, які були властиві державним структурам радянських часів та вже дано мали б відійти у минуле. 

Окрім цього, ще у травні правоохоронні органи відкрили проти Ірини Гуменюк кримінальне провадження. За інформацією із ЄРДР, її підозрюють у службовому підроблені документів та внесені до Наказів завідомо неправдивої інформації. За інформацією джерел в АРМА, йдеться про накази, що визначають порядок і розміри оплати праці працівників установи в період воєнного часу.

Володимир Павленко обіймав посаду заступника голови АРМА. У липні 2021 року йому повідомлено про підозру за заволодіння переданими в управління АРМА 400 тисячами доларів.

За версією слідства, група колишніх працівників АРМА, включно з Павленком та адвокатами організувала перерахування коштів підставній особі за підробленими судовими рішеннями. Як повідомляло Державне бюро розслідувань, протягом серпня-грудня 2020 року тимчасовий виконувач обов’язків голови АРМА (Віталій Сигидин – ред.), його заступник (Володимир Павленко), начальник управління (Вахтанг Бочорішвілі) у змові з адвокатами (Денис Сердюк і Оксана Сєрокурова) та фізичною особою (Ігор Король) заволоділи коштами, які були передані в управлінні АРМА. 400 тисяч доларів США були арештовані Національною поліцією як "воровський общак". 

За результатами розслідування трьох згаданих співробітників АРМА відсторонили, двоє з них (Сигидин і Павленко) – звільнилися. 
Однак, Вахтанг Бочорішвілі не тільки залишився в Нацагентстві, але й опинився на новій для себе посаді, ставши начальником відділу договірної роботи. 

Цікаво, що інший кандидат на посаду голови АРМА, Дмитро Жоравович, який на той час щойно був призначений виконувачем обов’язків, замість виконання рішення суду умисно його проігнорував і лише "перемістив" Бочорішвілі, хоча останнього мали відсторонити, а не рухати між посадами. 

Як наслідок, судове рішення не може бути виконане й до нині, а Дмитро Жоравович продовжує виконувати обов’язки керівника АРМА.  

Чи можуть вирішити проблемні питання діяльності організації особи, щодо чесності та шляхетності яких є великі питання і які не зробили цього раніше? Питання риторичне. У конкурсної комісії, яка сьогодні буде приймати доленосне рішення - вкрай складний вибір. Тому і результати сьогоднішнього конкурсу навряд чи вразять нас своєю принциповістю та щирістю.   

Сергій Заєць  

Суспільство, 29.07.2022 09:11