Конте у Трампа: війна, газ і торгівля

30 ЛИПНЯ 2018 15:31

Мита на європейські товари і місії НАТО - основні теми переговорів між главою уряду Італії Джузеппе Конте і президентом США Дональдом Трампом в Вашингтоні, повідомляє Euro News.

Конте може зіграти важливу роль у вибудовуванні діалогу між США і Євросоюзом, який наближається до конфронтації після ініційованого Трампом введення мит: у італійського прем'єра-популіста багато спільного з нинішнім американським президентом - погляди на проблему нелегальної міграції, на торгівлю, на відносини з Росією.

І не випадково, що саме Конте став основною підтримкою Трампа на червневому саміті «Великої сімки».

Обидва лідери поділяють скептицизм щодо вільної торгівлі, Трамп неодноразово висловлював своє невдоволення Північно американським угодою з Канадою і Мексикою, а уряд Конте відмовилося ратифікувати Угоду про вільну торгівлю між ЄС і Канадою.

Але в Вашингтоні Конте має намір домогтися послаблень для італійського автомобільного сектора, за яким мита вдарять особливо сильно, а також захистити діяльність італійських компаній в Ірані, яким загрожують санкції, що вводяться Трампом проти Тегерана.

Що стосується співпраці в рамках НАТО, Білий дім назвав Рим «провідним партнером в Афганістані і Іраку, ключем до забезпечення стабільності в Середземноморському регіоні».

Італія була активним учасником операції міжнародної коаліції в Лівії, а тепер бере участь і в будівництві ТАР: Трансадріатичного газопроводу, який доставить азербайджанський газ до Європи.

Італійська ділянка труби прокладається в південній області Апулія, незважаючи на те, що це завдає шкоди головному надбань регіону - віковим оливковим гаям.

Цей газопровід в Вашингтоні розглядають як важливий внесок в енергетичну безпеку Європи, а значить і як стратегічну мету США.

Світ, 30.07.2018 15:31