Конвертоплан майбутнього випробували крутим злетом

20 ЧЕРВНЯ 2018 19:59

Перспективний американський конвертоплан V-280 Valor приступив до етапу розширених випробувань. Як повідомляє Defense News, літальний апарат, зокрема, вже перевірили горизонтальної посадкою з пробігом до зупинки і крутим злетом під кутом 80 градусів. Відбулися випробування визнані успішними.

Конвертоплани, літальні апарати, які поєднують в собі позитивні якості вертольотів і літаків: вони здатні на вертикальні зліт і посадку і швидкий горизонтальний політ.

При цьому така техніка складна в управлінні - конвертоплани втрачають в стійкості під час переходу від вертолітного режиму польоту до літакового.

Вертикальні зліт і посадка можуть бути кращими в умовах тісноти, коли немає місця для розбігу перед відривом або пробігу після торкання. При цьому такі режими призводять до збільшених витрат палива.

При вертикальному зльоті або посадці конвертоплан не може нести максимальні по масі вантажі.

Крім перевірки V-280 Valor на різні режими зльоту і посадки фахівці американської компанії Bell Helicopter, що розробляє конвертоплан, займаються підготовкою апарату до випробувань на крейсерській швидкості 280 вузлів (519 кілометрів на годину).

Крім того, як уточнює Aviation Week, на конвертоплан найближчим часом встановлять систему кругового огляду для льотчиків, яка дозволить їм бачити все, що відбувається навколо апарату, включаючи і «сліпі» зони.

Ця система аналогічна тій, що встановлена ​​на винищувачі F-35 Lightning II - набір камер, зображення з яких передається на нашлемний дисплей і синхронізоване з положенням голови льотчика.

Як очікується, в 2019 році V-280 буде представлений на демонстраційні випробування Армії США в рамках тендеру FVL.

В середині березня 2018 року консорціум американських компаній Sikorsky і Boeing приступив до наземних випробувань устаткування, вузлів і агрегатів перспективного швидкісного багатоцільового вертольота SB-1 Defiant. Він стане конкурентом V-280 на тендері FVL.

В середині травня поточного року конвертоплан V-280 здійснив перший політ в літакової режимі. Під час цих випробувань літальний апарат розвинув швидкість в 190 вузлів. Фахівці перевіряли транзитний режим польоту при переході від «вертолітної» конфігурації до «літакової» і назад. Також оцінювалася робота бортового обладнання та механізмів повороту повітряних гвинтів.

Проект конвертоплана Valor був представлений навесні 2013 року, а наземні його випробування почалися в кінці липня 2017 го. Очікується, що цей апарат зможе виконувати польоти на швидкості до 519 кілометрів на годину, а його бойовий радіус складе 1,5 тисячі кілометрів.

Відео, 20.06.2018 19:59