Космічний телескоп TESS приступив до роботи

29 ЛИПНЯ 2018 13:18

Телескоп для пошуку екзопланет TESS, запущений в космос в квітні 2018 року, офіційно приступив до роботи. Перші наукові дані апарат передасть на Землю вже в серпні, йдеться на сайті NASA.

TESS позиціонується як часткова заміна телескопа «Кеплер», якому залишилося працювати лічені місяці через те, що на борту майже закінчилося паливо. Новий телескоп, розроблений MIT і NASA, був запущений в космос 19 квітня 2018 року. Він буде так само, як і «Кеплер», шукати планети транзитним методом, відстежуючи зміну блиску зірки під час проходження планети по її диску.

Основна відмінність нової місії полягає в тому, що вчені будуть досліджувати об'єкти, віддалені не далі, ніж на 300 світлових років - «Кеплер» вивчав зірки в межах трьох тисяч світлових років.

TESS оснащений чотирма телескопами з матрицями дозволом 16,8 мега пікселів, що працюють в спектральному діапазоні від 600 до 1000 нанометрів. Кожен з цих телескопів має поле зору 24 на 24 градуси, і вони спрямовані таким чином, що разом утворюють єдине поле зору у вигляді витягнутої смуги.

Раз в 27 днів телескоп буде міняти зону спостереження і за два роки основної місії створить карту, яка покриває 85 відсотків всієї небесної сфери.

У травні TESS надіслав на Землю свій перший, тестовий знімок, але офіційно приступив до роботи тільки 25 липня.

Перші наукові дані телескоп передасть вже в серпні і далі буде зв'язуватися з Землею для передачі даних кожні 13,5 днів, коли апарат буде найближче підлітати до Землі.

Технології, 29.07.2018 13:18