Фото: росЗМІ

Кремль може збільшити податки та ціни на нафту через війну в Україні, — Reuters

Бюджет РФ починає все більше залежати від доходів від нафти на тлі збільшення витрат на війну проти України. На думку експертів, це може змусити Кремль збільшити податки у 2023 році.

Про це пише TrueUA з посиланням на Reuters.

Основним експортним товаром РФ є нафта марки Urals. Ціна на це паливо впала більш ніж на 20% з початку грудня 2022 року. Водночас західні країни на чолі з G7 ввели цінову стелю в 60$ на експорт російської нафти, щоб обмежити можливості Москви фінансувати свою війну проти України.

Прогнозована ціна на Urals у російському бюджеті — понад 70$ за барель. Причиною для встановлення такої вартості аналітики називають збільшення витрат, спрямованих на фінансування окупаційних сил в Україні.

На думку екмспертів, якщо врахувати дивіденди "Газпрому" у розмірі 1,85 трлн рублів та одноразові податки минулого року, фактична ціна на нафту, необхідна для балансу, може сягнути 115$ за барель.

Однак наразі ціни торгуються ближче до 50$.

Відтак, експорт нафти з Росії ускладнюється. А якщо врахувати ще й західні санкції та ембарго ЄС — Москві буде вкрай важко наповнити свій держбюджет. Тож Кремль покладається на Китай та Індію для заповнення цієї прогалини.

За даними Reuters, у РФ можливе й зниження доходів від експорту газу та нафтопродуктів.

Глава Мінфіну РФ Антон Сілуанов зазначав, що "діра" в бюджеті Росії 2022 року склала 3,3 трлн рублів або 2,3% ВВП. Цьогоріч цей показник може знову перевищити 2%, адже стеля цін обмежує експортні доходи РФ.

Економісти "Ренесанс Капіталу" вважають, що торішній бюджет підвищив ризик збільшення податкового навантаження у середньостроковій перспективі.

"Необхідні деякі заходи для коригування податково-бюджетної політики або шляхом скорочення видатків, або за рахунок пошуку додаткових доходів", — наголошує головна економістка "Альфа-банку" Наталія Орлова. Однак додає, що про скорочення видатків, найімовірніше, не може бути й мови.

Натомість заступник глави Мінфіну РФ Олексій Сазанов вже натякнув на можливість чергового підвищення податків, припускаючи, що уряд продовжить вивчення областей податкового потенціалу у 2023 році.

Reuters пише, що поки незрозуміло, яких галузей торкнеться підвищення податків і як це вплине на населення. Натомість Сазанов запевняє, що ставки ПДВ, податки на прибуток та прибутковий податок не зміняться.

На 2023-2025 роки Кремль вже різко збільшив податкове навантаження на нафтогазову галузь на тлі війни проти України. Це стало найбільшим підвищенням в історії РФ. Очікується, що це збільшення принесе додатково 3,6 трлн рублів до бюджету Росії за три роки.

Попри це, за даними Reuters, лише цьогоріч Москва витратить на оборону та безпеку загалом 9,4 трильйона рублів. Це — майже третина бюджету, тож на охорону здоров'я, освіту та дослідження виділено значно менше коштів, ніж зазвичай.

Нагадаємо, нещодавно Путін підписав указ про застосування санкцій у паливно-енергетичній сфері у зв'язку зі встановленням низкою держав граничної ціни на російські нафту і нафтопродукти.

 

Економіка, 16.01.2023 10:04