«К'юріосіті» надіслав нове Селфі з Марса

26 ЖОВТНЯ 2019 21:16

Марсохід «Кьюріосіті» надіслав нове «Селфі» з Марса, створене зі знімків, зроблених камерою, встановленою на його роботизованій руці. У кадр потрапив ландшафт кратера Гейл і місця буріння і відбору проб марсіанського ґрунту ровером, повідомляється на сайті Лабораторії реактивного руху NASA.

«К'юріосіті» почав свою роботу на Марсі в 2012 році в рамках місії NASA «Марсіанська наукова лабораторія». За сім з гаком років він подолав понад 21 кілометри, займаючись вивченням геологічної історії і атмосфери Червоної планети.

Основною метою ровера стала п’яти кілометрова гора Шарпа, розташована в центрі кратера Гейл і покрита масивом з еродованих шарів осадових порід.

У квітні цього року були розпочаті бурові роботи біля підніжжя гори, підсумком яких стало виявлення найбільшої концентрації глинистих мінералів, утворених в присутності води, яке «К'юріосіті» коли-небудь знаходив в ході своєї роботи.

Марсохід вже неодноразово створював свої «Селфі», для цієї мети він використовує камеру MAHLI (Mars Hand Lens Imager), встановлену на кінці 2,1-метрового роботизованого маніпулятора.

Отримані знімки передаються на Землю, де фахівці створюють із них мозаїчне зображення, сам маніпулятор при цьому в кадр не потрапляє.

Нове «Селфі» складено з 57 кадрів, отриманих ровером 11 жовтня 2019 року, коли він перебував поруч з майданчиком «Глен Ехтів» (Glen Etive), де двічі проводив бурові роботи.

Свердловини в ґрунті, створені марсоходом, видно зліва від нього. Позаду ровера, в трьохстах метрах від нього, видно хребет Віри Рубін Рідж і схил гори Шарпа, а за ними - північний вал кратера Гейл.

«К'юріосіті" здійснив уже чимало відкриттів, зокрема зміг визначити вік порід, що містять органічні речовини, довів солоність зниклого стародавнього озера, виявив грязьові тріщини, що залишилися після висихання струмків, і листковий пиріг з осадових порід, пережив пилову бурю і поломку бура.

Крім того, марсохід допомагає реєструвати загадкові сплески метану в атмосфері Марса.

Технології, 26.10.2019 21:16