Лідер «Аль-Каїди» закликає до джихаду напередодні переїзду посольства США до Єрусалиму

14 ТРАВНЯ 2018 15:08

Як повідомляє TrueUA з посиланням на France 24, 14 травня відбудеться відкриття посольства США в Єрусалимі. До чого може привести рішення США перенести посольство в місто, що є яблуком розбрату між Ізраїлем і Палестинською автономією?  

«Рішення Сполучених Штатів говорить про те, що вони повністю на боці Ізраїлю, що їх не цікавлять права жителів Палестинської автономії. Вони практично сказали палестинцям: «Ми проти того, щоб ваші мрії про державу здійснилися». Палестинців залишили ні з чим», - говорить Джавад Сійам, палестинський активіст, який брав участь в грудневих демонстраціях в Єрусалимі після того, як США оголосили про свій намір.   

«Історія повторюється: вони говорять палестинцям: «У вас немає тут ніяких прав, а інші можуть встановити свій контроль», - додає Сійам.  

Палестинці хочуть створити власну державу зі столицею в Східному Єрусалимі, територія якого була завойована Ізраїлем в ході Шестиденної війни в 1967 році. У 1980 році Кнесет прийняв Закон про Єрусалим, який декларував неподільність міста і оголошував його столицею Ізраїлю.   

Таким чином східна частина міста була законодавчо об'єднана із західною. Більшість країн міжнародного співтовариства і Радбез ООН ізраїльську декларацію про об'єднання Єрусалиму не визнали.  

«Ким вважає себе Трамп, заявляючи, що Єрусалим - це Ізраїль? Яке відношення він взагалі має до Єрусалиму?» - гарячкує молодий палестинець у Дамаських воріт - головного входу в старе місто в Єрусалимі.   

Він вважає, що рішення США ігнорує той факт, що палестинці також мають тісні зв'язки з древнім містом, однаково священним для мусульман, іудеїв і християн.  

Відкриття американського дипломатичного відомства в Єрусалимі збігається за часом з ескалацією відносин між Ізраїлем та Іраном, яка може перерости в повномасштабний конфлікт.   

У день урочистої церемонії відкриття посольства організатори так званого «Великого маршу повернення» (серія масових антиізраїльських виступів палестинців, організована угрупованням ХАМАС навесні 2018 року. - Ред.) Планують провести на кордоні між сектором Газа і Ізраїлем нову акцію протесту.  

Щотижневі демонстрації проводилися там щоп'ятниці, починаючи з 30 березня. Їх учасники закидали ізраїльських військовослужбовців у розділового загородження камінням і пляшками із запальною сумішшю і намагалися пошкодити загородження палаючими покришками.   

У відповідь Армія оборони Ізраїлю застосовувала водомети і інші засоби для розгону демонстрації. У ряді випадків ізраїльські солдати відкривали вогонь на поразку, що призвело до десятків жертв серед учасників демонстрації.  

На наступний день після відкриття посольства жителі Палестинської автономії відзначають так званий «день Накба» в пам'ять про результат близько 700 000 арабських біженців в результаті арабо-ізраїльської війни 1947-1949 років та Шестиденної війни 1967 року.   

У цей день палестинці традиційно організовують марші протесту і демонстрації.   

Лідер «Аль-Каїди» Айман Аль-Завахірі в неділю закликав мусульман здійснити джихад проти Сполучених Штатів.  

«Переміщення посольства США в Єрусалим містить в собі чітке послання палестинцям - цей крок говорить їм: «Залиште надію. Цей конфлікт нерозв'язний».

 

Світ, 14.05.2018 15:08