Фото: білоруські ЗМІ

Лукашенко відреагував на чутки про смерть Пригожина: попереджав про замах і заступився за Путіна

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко неоднозначними заявами відреагував на чутки про смерть ватажка бойовиків "Вагнера" Євгена Пригожина. Розповів, що не давав йому гарантій безпеки і ще раніше попереджав про ймовірний замах.

Про це білоруський диктатор заявив пропагандистському виданню "Белта".

Олександр Лукашенко розповів, що під час візиту в Об'єднані Арабські Емірати отримав "серйозну інформацію про підготовку замаху на Євгена Пригожина від джерел, глибших за які не буває". За його словами, про це він розповів російському послу в ОАЕ. Згодом нібито інформація дійшла і до президента Володимира Путіна та голови ФСБ Олександра Бортнікова. Зазначимо, що Лукашенко переконує, що нібито дізнався про замах під час поїздки до Еміратів в січні-лютому цього року. Це сталося за чотири місяці до спроби заколоту ватажка "вагнерівців".

Водночас Лукашенко відрікся від гарантій безпеки для Пригожина. 

"Якщо прямо відповідати на це запитання: я і не маю забезпечувати безпеку Пригожина. Це по-перше. По-друге, ніколи в такому ключі розмови й не йшлося. Я не можу сказати, хто це зробив. Я не стану адвокатом навіть у свого старшого брата. Але я знаю Путіна. Це розважлива, дуже спокійна і навіть повільна людина, приймаючи рішення з інших, менш складних питань. Тому я не можу уявити, що це зробив Путін. Занадто груба, непрофесійна робота, якщо вже на те пішло", — додав самопроголошений лідер Білорусі.

Що відомо про авіакатастрофу у Тверській області РФ

Ввечері 23 серпня у мережі почали масово поширювати відео падіння літака у Тверській області Росії. Пізніше з'ясувалося, що це був бізнес-джет Embraer Legacy 600, який належав засновнику ПВК "Вагнера" Євгену Пригожину. Сам він нібито перебував на борту.

Згодом російський державний телеканал "Росія 24" повідомив, що засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин таки загинув під час авіатрощі. Це перше офіційне повідомлення з приводу смерті терориста. Як інформують очевидці, перед падінням літака вони почули два вибухи й вважають, що його збили системи протиповітряної оборони. Пропагандистські Telegram-канали пишуть, що теракт є однією з версій, яку вже розглядають правоохоронці.

Водночас Слідчий комітет РФ порушив за фактом авіаційної події у Тверській області кримінальну справу, передбачену ст. 263 КК РФ (порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту).

За даними білоруського підпілля, увечері 23 серпня відбувається згортання частини таборів "вагнерівців" у Білорусі. "Вагнерівці" нібито намагаються залишити Білорусь на тлі новин про загибель їхнього лідера.

Згодом Федеральне агентство повітряного транспорту Росії (Росавіація) підтвердило, що на борту літака, який 23 серпня ввечері розбився у Тверській області РФ, перебував керівник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин та його помічник Дмитро Уткін.

Тим часом Володимир Зеленський запевнив, що Україна до аварії літака непричетна.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що імовірна смерть Пригожина є ударом по президенту Росії Володимиру Путіну та початком фрагментації РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.08.2023 18:14