Фото ілюстративне

Майже половина українського еквайрингу припадає на гральний бізнес

10 ЛИСТОПАДА 2023 11:30

Національний банк України зазначив, що у загальній статистиці щодо учасників еквайрингу в країні на сектор азартних ігор припадає 40%. Лише за один тиждень обіг представників грального бізнесу становить близько 5 млрд грн.

На думку заступника голови НБУ Дмитра Олійника, представники бізнесу азартних ігор активно впроваджують фінансові інновації. При цьому далеко не всі вони мають практичну користь для фінансового сектора в цілому.

Серед прикладів Олійник навів так звані розірвані P2P-переклади. Їх використання робить майже неможливим швидке визначення та виявлення всіх учасників грошових операцій. У зв'язку з цим на адресу Нацбанку неодноразово надійшли звинувачення у недостатньому контролі ринку. Заперечувати таку проблему Олійник не став.

У статистиці НБУ враховуються офіційні гравці грального бізнесу — Slotoking Casino, Favbet, Slots City та інші. Усі вони мають ліцензії КРАЇЛ, регулярно надають звіти та роблять податкові відрахування. До речі, податкові надходження до бюджету значно зросли за останні кілька кварталів.

За заявою Нацбанку, за поточний рік надходження від сектору азартних ігор перевищили 6,5 млрд грн. Це стало можливим після змін у податковому законодавстві. Пільгові умови для бізнесу перестали діяти, і тепер провайдери не можуть скористатися спрощеною системою оподаткування. Крім того, повернули податок на валовий дохід від проведення азартних ігор.

Дмитро Олійник також зазначив, що за всіма фінансовими угодами, що відбуваються під виглядом азартних ігор, діє підвищений контроль. Так з'являється можливість відстежувати грошовий трафік та виявляти випадки несанкціонованих та нелегальних угод.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.11.2023 11:30