Фото: Рixabay

Марс почав обертатися швидше: що про це кажуть вчені

Нові результати досліджень посадкового модуля InSight NASA свідчать про те, що тривалість дня на Марсі скорочується на три чверті мілісекунди щороку. Зокрема, стандартний день на Червоній планеті, або сол, триває 24 години 37 хвилин, однак вимірювання тривалості дня з точністю до частки мілісекунди показало, що швидкість обертання планети прискорюється на незначний термін.

Про це повідомляє Space.com.

Планетологи не мають точного пояснення, у чому може бути причина скорочення дня на Марсі, та є припущення, що це пов’язано з перерозподілом маси Марса й може впливати на обертання планети. Вчені порівнюють це з тим, як ковзаняр тягне партнера за руки, щоб обертатися швидше.

Фахівці вважають, що перерозподіл маси може бути спричинений накопиченням льоду на полярних шапках Марса або тим, що сама поверхня повільно відновлюється від перебування під вагою величезних льодовиків, які існували в екваторіальних широтах під час останніх льодовикових періодів. Їх не стало близько 400 тисяч років тому.

Для того, аби отримати надточні вимірювання швидкості обертання Марса, науковці використовували радіохвилі. За перші 900 днів перебування InSight на Марсі зʼясувалося, що обертання планети прискорюється на 0,76 мілісекунди на рік. Таке вимірювання періоду обертання Марса є найточнішим, яке коли-небудь було зроблено.

Нагадаємо, раніше NASA показало середовище проживання на Марсі. Будівля Mars Dune Alpha змодельована на 3D-принтері й має площу 157 квадратних метрів. Вже цього літа чотири добровольці заселяться до будівлі й симулюватимуть життя на Червоній планеті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 13.08.2023 03:16