«Марсохід-2020» вперше встав на колеса

21 ЧЕРВНЯ 2019 22:13

Інженери Лабораторії реактивного руху NASA встановили підвіску і колеса на новий марсохід, який повинен відправитися на Марс в липні-серпні 2020 року, говориться в повідомленні на сайті лабораторії.

Поки ще не отримав власне ім'я шестиколісний марсохід місії «Марс-2020» розроблений на основі конструкції ровера «К'юріосіті», який успішно працює на Марсі з серпня 2012 року. Він, як і попередник, буде сідати на планету за допомогою «небесного крана», у нього подібна конструкція коліс і підвіски, однак на ньому будуть встановлені більш досконалі наукові прилади.

Зокрема, на новому марсоході стоятимуть 23 камери з кращим дозволом і передачею кольору, його оснастять досконалішим буром, який буде здатний отримувати керни скельної породи (бур «К'юріосіті» може отримувати тільки порошкоподібні зразки). Керни планується збирати в одній точці, звідки їх повинен буде забрати апарат майбутньої марсіанської місії по доставки зразків на Землю. У подорожах ровер буде супроводжувати перший марсіанський дрон.

У наукові завдання «Марса-2020» входить пошук слідів життя на планеті - до цього марсіанські місії були орієнтовані в основному на пошук води і ніш, потенційно придатних для життя в минулому або сьогоденні. В рамках підготовки до майбутніх пілотованих експедицій апарат проведе експеримент з отримання кисню з марсіанської атмосфери.

 

Протягом наступних тижнів фахівці встановлять на ровер маніпулятор, камери і систему збору зразків для майбутньої доставки на Землю.

Ровер відправиться на Марс в період 17 липня по 5 серпня 2020 року, посадка запланована на 18 лютого 2021 року. Місце посадки - 45-кілометровий кратер Езеро, який знаходиться на заході рівнина Ісіди на північ від екватора. Це один з найдавніших районів на Марсі, цікавих з геологічної точки зору: в ньому розташовувалася річкова дельта.

Передбачається, що в цій місцевості марсохід зможе знайти як мінімум п'ять різних типів порід, включаючи глинисті мінерали і карбонати, які могли зберегти сліди давньої марсіанської життя.

На 2020 рік також заплановано старт місії «ЕкзоМарс-2020» Європейського космічного агентства.

Вчені відправлять на Червону планету марсохід, названий на честь дослідника структури ДНК Розалінд Франклін. Місце посадки цих апаратів - плато Оксія в північній півкулі Марса, недалеко від екватора.

Технології, 21.06.2019 22:13