Фото: ілюстративне. Джерело: "Бліц-інфо"

Масової екстрадиції ухилянтів до України з-за кордону не буде, – Веніславський

Примусове повернення чоловіків-ухилянтів до України з-за кордону – дуже складна юридична процедура. Зараз відповідні органи вирішують, як зробити її гнучкішою.

Про це заявив народний депутат, член комітету Ради нацбезпеки й оборони, представник президента у парламенті Федір Веніславський у ефірі "Радіо Свобода".

"З точки зору юридичної процедури масової екстрадиції громадян немає. Кримінальна відповідальність має персоналізований, індивідуальний характер. Відповідно з кожного факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду, і лише після цього можна задіяти процедуру екстрадиції", — пояснив він.

Однак, за його словами, з огляду на правила, європейські правові стандарти, які регламентують діяльність і судових органів, і правоохоронних, — це можуть оскаржити в суді Болгарії, Польщі чи Румунії. Й остаточне рішення залишиться за судом.

"Тому, звичайно, це дуже непроста процедура. Будемо думати, як її зробити гнучкішою. Але це потребує ретельних аналізів і дискусій", — додав Веніславський.

Незаконно перетинають кордон щонайменше трьома способами — перетин поза офіційними пунктами пропуску, друге — коли пункт пропуску людина перетнула в сховку, а потім в нейтральній смузі ця ж особа перетнула вже державний кордон іншої країни на підставі паспорта.

"Найбільш масовий характер має якраз використання підроблених, фальшивих документів, які дозволили людині виїхати за межі країни. Наприклад, довідка про те, що людина є інвалідом І чи ІІ групи — вона не підлягає призову ні у воєнний, ні у мирний час. Відповідно жодних підстав для обмеження права пересування громадян України, згідно з чинним законодавством, немає", — назвав відомі випадки обману Веніславський

Він наголосив, що це окремий злочин, який охоплює собою відповідальність і тих, хто виготовив такі фальшиві документи, і тих, хто такі документи свідомо використовував

За його словами, ці дії потребують реєстрації кримінальних проваджень, встановлення таких фактів — компетенція правоохоронних органів.

Після реєстрації провадження мають провести експертизи, які встановлять, чи були фальшивими документи для перетину кордону, а після цього особі, яка такими документами скористалася, можуть заочно повідомити про підозру, далі можуть задіяти правила екстрадиції.

Екстрадиція українців-порушників з-за кордону

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що українців призовного віку, які виїхали за кордон за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть повернути додому шляхом екстрадиції. Щоб визначити таких осіб, державні органи проводитимуть попередній аналіз, який займатиме декілька місяців.

За його словами, у разі підкупу посадовця, аби отримати "липову" довідку, відповідатимуть обоє: хабарник і той, хто запропонував гроші. Правоохоронці зроблять усе можливе, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.

Нагадаємо, що чоловіків, які незаконно залишили Україну, може екстрадувати Польща. Для цього наша держава має оформити міжнародний ордер на арешт кожного з ухилянтів. Відповідно до угоди з Україною, вже видано декількох українців, які переправляли ухилянтів до Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 12:03