Фото: Верховна Рада

Екстрадиція ухилянтів з-за кордону: у Раді пояснили, чи можлива ця процедура

Україна може ініціювати екстрадицію чоловіків, які виїхали за кордон на підставі "липових" довідок військово-лікарської комісії. Цей механізм є юридично можливим.

Про це повідомив представник президента у Верховній Раді, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, член фракції "Слуга народу" Федір Веніславський в ефірі телемарафону.

"Такий механізм можливий, коли людина купила довідку, коли вона на підставі фальшивих документів незаконно перетнула державний кордон. Тут уже питання до правоохоронних органів, як вони швидко реєструватимуть провадження, повідомлятимуть про підозру", — сказав він.

Політик зазначив, що, аби розпочати процес екстрадиції громадянина України з території інших країн, необхідно, щоби було зареєстроване кримінальне провадження, а конкретна особа була у статусі підозрюваного у кримінальному діянні.

За його словами, використання придбаних довідок військово-лікарської комісії про непридатність — це використання фальшивих документів, що саме по собі є злочином.

Екстрадиція українців-порушників з-за кордону

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що українців призовного віку, які виїхали за кордон за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть повернути додому шляхом екстрадиції. Щоб визначити таких осіб, державні органи проводитимуть попередній аналіз, який займатиме декілька місяців.

За його словами, у разі підкупу посадовця, аби отримати "липову" довідку, відповідатимуть обоє: хабарник і той, хто запропонував гроші. Правоохоронці зроблять усе можливе, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський за підсумками наради РНБО повідомив, що в Україні триває перевірка військово-лікарських комісій. Скоро правоохоронці її завершать, але вже зараз є кілька висновків. За його словами, потрібно перевірити значний масив рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені після 24 лютого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.09.2023 04:27